Kultūras ziņas

Lietuvas simtgades izstādes Viļņā

Kultūras ziņas

Valsts simtgadi svin arī Igaunijas teātri

Igauņu balets "Naudas gars" Rīgā

Igaunijas Nacionālā opera ar baletu «Naudas gars» sāk viesizrādes Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Svinot Igaunijas un Latvijas simtgadi, abu valstu operas un baleta teātri dodas viens pie otra viesizrādēs. Otrdien, 27.februārī, ar pašu pirmo, pirms 75 gadiem tapušo igauņu baletu "Naudas gars" sākās Igaunijas Nacionālās operas viesizrādes Rīgā. Klāt bija arī abu valstu prezidenti, un Igaunijas prezidente savā runā, jokojot par igauņu lēnumu, uzsvēra, ka uz Rīgu atveduši sev neierasti dinamisku izrādi.

Stāsts par iznīcinošo alkatību un igauņu folklorā minēto "Naudas garu" ir pirmais igauņu balets, kas pasaules pirmizrādi Tartu piedzīvoja divus gadus pirms Otrā pasaules kara beigām. Tagad, Latvijai un Igaunijai simtgadē apmainoties viesizrādēm, Rīgā izrādīta “Naudas gara” jaunākā - 2015. gada versija, kurai ar pašu pirmo iestudējumu kopīgs vairs tikai nosaukums un mūzika.

"Tā ir pilnīgi citādāka nekā baleta pirmā versija, jo šeit ir vairāk akrobātikas, kā arī modernā un klasikā baleta elementu.

Pirmā versija, cik zinu, bija vairāk tautiska," stāstīja režisore, horeogrāfe Marina Keslere. "Šeit ir igauņu mūzika, stāsts, dejotāji, horeogrāfija – tas ir kā suvenīrs, ko aizvest uz citām valstīm."

Izvēle izrādīt Rīgā pirmo komponista Eduarda Tubina darbu muzikālajam teātrim esot nākusi viegli – tā apgalvo Igaunijas Nacionālās operas galvenais diriģents Vello Pehns, kurš pēdējo reizi mūsu opernamā pie diriģenta pults bijis astoņdesmitajos gados, kad diriģējis “Karmenu”.

""Naudas garam” ir gara un sarežģīta vēsture saistībā ar baletu un mūsu valsti  – tas ir būtisks arī tādēļ, ka tajā, jo sevišķi otrajā izrādes cēlienā, skan daudz igauņu tradicionālās mūzikas tēmu.

Un šī mūzika ir piemērota un atskaņota arī koncertversijās. Un mēs arī domājām, ka šī ir viena no visu laiku labākajām, kas mums ir," teica Pehns.

Kā pēdējo no viesizrādēm igauņu mākslinieki skatītājiem Rīgā ceturtdien, 1. martā, piedāvās operu "Kardijaks".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti