Eksperti; Teātrī aizvadītājā sezonā izcilību nav bijis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Nominācijās šoreiz daudz figurē jauno režisoru vārdi. Valters Sīlis, Elmārs Seņkovs un Vladislavs Nastavševs nominēti arī balvai par labāko režiju.

Neilgi pirms svētkiem paziņoti teātra balvas "Spēlmaņu nakts" nominanti. Visvairāk nomināciju - 25 - ir Nacionālajam teātrim. Uz galveno balvu - par labāko izrādi - pretendē 5 iestudējumi: divas Nacionālā teātra izrādes - "Osedžas zeme" un "Voiceks", divas Jaunā Rīgas teātra izrādes - "Oblomovs" un "Oņegins", kā arī Valmieras teātra izrāde "Jūlijas jaunkundze". Četri "Spēlmaņu nakts" žūrijas pārstāvji atzinīgi vērtē jauno režisoru veikumu un neatkarīgo teātru attīstību, bet arī atzīst, ka vienas ļoti izcilas virsotnes aizvadītajā sezonā nav bijis.

Nominācijās šoreiz daudz figurē jauno režisoru vārdi. Valters Sīlis, Elmārs Seņkovs un Vladislavs Nastavševs nominēti arī balvai par labāko režiju. Jauno režisoru labo veikumu kā vienu no aizvadītās sezonas spilgtākajām zīmēm akcentē arī žūrijas pārstāve, teātra zinātniece Maija Svarinska, viņu patīkami pārsteigusi, piemēram, Elmāra Seņkova Blaumaņa "Indrānu" interpretācija Rīgas krievu teātrī. Maijas Svarinskas vērtējumā gudri rīkojas tie profesionālie teātri, kas arī savā darbā iesaista jaunos režisorus, kā Nacionālais teātris, kas izveidojis pat speciālu sadarbības projektu "Tests".

Aptuveni pirms diviem gadiem teātri vairāk sāka pievērsties tieši latviešu dramaturģijai. Šī tendence veiksmīgi turpinās, un arī šogad bijusi spēcīga konkurence, izraugoties nominantus kategorijai "gada latviešu autora iestudējums", tāpat teātros parādās interesantas klasikas interpretācijas stāsta žūrijas pārstāvis Arno Jundze. Žūrijas pārstāvis, teātra kritiķis Normunds Akots par vienu no aizvadītās sezonas virsotnēm uzskata Alvja Hermaņa iestudējumu "Oblomovs" Jaunajā Rīgas teātrī. Mākslas kritiķim, žūrijas pārstāvim Vilnim Vējam aizvadītā sezona paliks atmiņā arī ar milzīgo jauniestudējumu blīvumu, pie tam interesanti, ka tie aizvien spēj raisīt skatītāju interesi.

Nominanti 18 kategorijās nosaukti, un kuri būs laureāti to, kā allaž, uzzināsim 23.novembrī, kad notiks "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremonija, šoreiz tā risināsies Nacionālajā teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti