Kultūras ziņas

Izstāde par modernisma arhitektūru Kauņā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Dokumentāla fantāzija par gara spēku – "Neatlaidības spēles"

Dokumentāla fantāzija par gara spēku – skatītāju vērtējumam nodota izrāde «Neatlaidības spēles»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Dirty Deal Teatro" pirmizrādi piedzīvojis režisora Roberta Daubura un dramaturģes Diānas Kondrašas iestudējums – dokumentālā fantāzija "Neatlaidības spēles".

Izrāde "Neatlaidības spēles" ir dokumentāls stāsts par Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidentes Daigas Dadzītes dzīvi pēc nelaimes gadījuma. Par jaunas sievietes cīņu, lai izdzīvotu, un viņas spēku cīņā ar sabiedrībā valdošiem stereotipiem par cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Izrādē ar pašironiju apcerētas problēmas un nejēdzības Latvijā, ar kādām Dadzīte bijusi spiesta saskarties vairāk nekā 20 gadu laikā. Iestudēt šo dokumentālo stāstu režisors Roberts Dauburs un dramaturģe Diāna Kondraša iedvesmojušies, izlasot kādu interviju.

"Viss sākās ar to, ka man mamma atsūtīja interviju ar Diānu Dadzīti, un tad es to izlasīju, un mums abiem ar mammu radās jautājums, kā cilvēkā var būt tik ļoti daudz spēka," stāsta Roberts Dauburs.

Iestudējumā nozīmīgu vietu ieņem stāsts par Latvijas delegācijas un sportistu piedzīvoto Tokijas Paraolimpiskajās spēlēs un Daigas Dadzītes cīņu pret dažādu institūciju un indivīdu neizpratni par paraolimpiskā sporta specifiku. Daigu Dadzīti izrādē atveido aktrise Daiga Gaismiņa, kura atzina: "Tas ir gan aktieriskais izaicinājums, gan arī milzīgs azarts un ļoti, ļoti liels prieks! Protams, man šodien bija grūti, nenoliegšu. Bet man ir milzīgs prieks par to, ka viņai patika!"

"Man liekas, ka aktrise Daiga arī parādīja to, ka mēs esam tādi paši cilvēki. Mums ir savas emocijas, jā, es dzeru alu pa vakariem un es dzīvoju normāli. Un es tiešām nelietoju medikamentus, jo man tos nevajag. Man vienkārši ir lauzts mugurkauls un nekustās kājas. Pārējo visu es varu izdarīt, un ar galvu man viss ir labi," pēc izrādes noskatīšanās pārdomās dalījās Daiga Dadzīte.

Lakoniskās formas iestudējumā kopā ar galveno varoni darbojas gan lelles, gan atraktīvā veidā tiek iesaistīti arī skatītāji. 

Izrādes apmeklētājs, vieglatlēts Aigars Apinis par jauno iestudējumu sacīja: "Man personīgi ļoti pacilāti bija sajūta no malas paskatīties, kā tā Paralimpiskā komiteja notiekas un ne tikai, bet arī pārējie cilvēki un amatpersonas.

Tas ir tāds īstais mirklis parādīt šo izrādi, lai citi cilvēki redz."

"Man ir tāda gaiša sajūta pēc šīs izrādes. Un, ja mums sabiedrībā jādomā par integrāciju, tad tieši šādas izrādes ir viens no lieliskākajiem veidiem," pārdomās dalījās izrādes apmeklētāja Roberta.

Savukārt izrādes apmeklētājs Oskars atzina: "Manī pavērās jauns līmenis ar vispār sapratni, empātiju pret cilvēkiem ar dažādiem kustību traucējumiem. Man bija sajūta, ka es viņu jūtu vēl vairāk kā jebkad pirms tam."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti