Rīta Panorāma

Intervija ar tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču

Rīta Panorāma

Mūzikls "Čigānu barons", intervija

Izrāde - performance "Mežonīgā triloģija"

Dejas izrāde «Mežonīgā triloģija» - cilvēku identitātes pētījumi pierobežā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Laikmetīgās dejas apvienība "Dejas anatomija" iestudējusi oriģinālu izrādi - perfomanci "Mežonīgā triloģija". Radošā komanda pētījusi cilvēku identitāti gan Latvijas austrumu pierobežas tālākajā punktā Indrā, gan arī Norvēģijā un Dānijā. Dokumentālos vērojums viņi iedzīvinājuši dejā.

Izrāde - performance "Mežonīgā triloģija" portretē Norvēģijas, Dānijas un Latvijas kopienas pierobežu teritorijās, kur par galvenajiem jautājumiem ir izvirzīti vietējo iedzīvotāju vērtības un vietas kā identitātes veidotājas. Tās pamatā ir dokumentēti iedzīvotāju stāsti un ikdienas dzīves epizodes, ko papildina radošās komandas gūtie iespaidi un vērojumi.

"Dejas valoda tiek meklēta caur dažādiem impulsiem. Safilmētā materiāla bija ļoti daudz. Kā to visu savienot? Ir skaidrs - tiklīdz ir video, tas ir ļoti spēcīgs, mūsu kustība, manuprāt, ir vairāk konceptuāla, ne tik daudz emocionāla," stāsta izrādes horeogrāfe Agnese Bordjukova.

"Mežonīgās triloģijas" katra daļa caur kustību, koklētājas Laimas Jansones radīto mūziku un video stāstiem atklās pierobežā izpētīto vietu vēsturi, cilvēka ikdienas dzīves ritmu un pat vietas klimatiskos apstākļus.

"Norvēģijā ļoti spēcīgi visus procesus regulē daba, viņi arī īpaši nestreso par lietām, kas nenotiek, īpaši arī lietas neplāno, viņi vienkārši to visu pieņem. Šobrīd spīd saule, ejam slēpot!" teic Agnese Bordjukova .

"Ja salīdzina ar Dāniju - tur viss bija ideāli nopļauts, viss bija kārtīgs un sakārtots, bet Latvijā - tik tiešām ir kā laukos. Mēs esam pieraduši, kādi ir lauki, un tāda ir arī Latvija," norāda izrādes horeogrāfs Edgars Šļakota.

Performances laikā skan garu mūžu nodzīvojušas sievas stāsts par bērnību - kā bērniem bijis jānes ūdens, kā sāmi nekad skaļi neprotestē, viņu protests ir klusēšana. Tie ir norvēģi.

"Man personīgi interesanti šķita tas, ka dāņi ir ļoti lieli nacionālisti. Tieši tur es satiku sajūtu, ka viņi ir tik ļoti par savu valsti un tik ļoti pārliecināti. Līdz ar to arī man pēc tam personīgi, domājot par Latviju, manī atmodās sajūta par to, kā tad es attiecos pret savu valsti un kas man ir Latvija," saka Agnese Bordjukova .

Izrādes radošajā komandā darbojas horeogrāfi un izpildītāji Elīna Gaitjukeviča, Agnese Bordjukova, Edgars Šļakota, mūzikas autore un izpildītāja Laima Jansone, scenogrāfe Anda Skrējāne un citi.

"Dejas anatomijas" izrāde - performance "Mežonīgā triloģija" būs skatāma 28. un 29.janvārī arhitektūras un mediju centrā "H2O6" Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti