Labrīt

Valsts pašvaldībām dāsni dala aizdevumus. Projektu ceļu līdz valdībai pavada arī šaubu ēna

Labrīt

Eksperts: Rīgai nav jākonkurē ar citām Latvijas pilsētām, bet ar citām Baltijas metropolēm

Dailes teātris sāk simtās jubilejas sezonu

Dailes teātra jubilejas sezonas aprises – jauni aktieri, radikālas «Skroderdienas» un seši Smiļģi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai arī strādājis visu vasaru, Dailes teātris 26. augustā izsludināja jaunās teātra sezonas oficiālo sākumu. Viens no 100. jubilejas gada akcentiem būs Māras Zālītes jaunās lugas “Smiļģis” pirmizrāde, ko iestudēs Viesturs Kairišs. Kopumā gaidāmi 11 jauniestudējumi, ko veidos vadošie Latvijas režisori, kā arī viesrežisore no Ungārijas, jaunā Eiropas režijas zvaigzne – Ildiko Gaspara.

Jaunajā sezonā teātrim pievienosies trīs jauni aktieri – Toms Veļičko, Imants Strads un Kārlis Arnolds Avots.

Līdzās izrādei par Smiļģi Dailes teātrī taps arī jauna, radikāla Rūdolfa Blaumaņa lugas “Skroderdienas Silmačos” interpretācija, Regīnas Ezeras romāna “Zemdegas” skatuves versija, izrāde bērniem “Vecenītes ar saulessargiem”, arī vairākas aktuālas komēdijas.

Jaunās teātra sezonas atklāšanas mediju pasākumā piedalījās arī maestro Raimonds Pauls.

Viņu ar teātra simto jubileju saista tas, ka maestro ierakstījis albumu ar mūziku, ko komponējis tieši Dailes teātrim. Šis mantojums ir bagātīgs un ļoti skaists un teātra jubilejas gadā nāks klajā gan kompaktdiska, gan vinila plates formātā. Bet sezonas ieskandināšanā maestro spēli bija iespēja dzirdēt klātienē.

Raimonds Pauls
Raimonds Pauls

Jubilejas gads teātrim iegadījies ļoti dīvainā laikā, tādēļ teātris nolēmis nerīkot lielus un masīvus jubilejas pasākumus, bet svinēt visas sezonas garumā.

Teātra direktors Juris Žagars skaidroja: “Mēs svinēsim visu gadu. Un svinēsim ar dažādiem mākslas notikumiem. Citādi iznāk visu laiku tā, ka mēs kaut ko solām, solām – būs tas un būs tas.

Bet mēs gribam to gadu pabeigt un tad parādīt, kā tad mēs esam to nostrādājuši. Un tad to var saukt par jubilejas gadu.”

Svinību kulminācija savukārt plānota 2021. gada novembrī – jubilejas gada noslēgumā, kad notiks koncerts ''Dailes oratorija'', kā arī gaismas un mūzikas performance, kas būs vērojama no ēkas ārpuses.

Bet jau šī gada novembrī skatītājiem tiks piedāvāta teātra dibinātājam, režisoram Eduardam Smiļģim veltītā izrāde “Smiļģis”, ko iestudēs režisors, teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs.

No kreisās: Viesturs Kairišs, Kārlis Arnolds Avots
No kreisās: Viesturs Kairišs, Kārlis Arnolds Avots

Viesturs Kairišs atklāja: “Tikai intrigai varu pateikt, ka Smiļģi spēlēs seši aktieri, un viņi to nedarīs hronoloģiski, bet atspoguļojot šī ģēnija dabu – šo daudzskaldni, daudzšķautni. Tāds ļoti izaicinošs projekts.”

Viestura Kairiša režijā būs skatāma arī jauna leģendārā darba “Skroderdienas Silmačos” interpretācija.

“Mēs piedāvāsim jaunu, radikālu skatījumu. Justīne Kļava pārrakstīs šo lugu. Mums būs Raimonda Paula mūzika. Tas ir man ļoti personisks stāsts, jo es iesāku savu teātra karjeru ar “Skroderdienām” Jaunajā Rīgas teātrī, un tas man ļoti svarīgi – atkal atgriezties pie šī dzirkstošā, vitālā, dzīvā teātra, kas ir pilns ar dzīvesprieku un neprātu,” norādīja Kairišs.

Kino režisors Dāvis Sīmanis Lielajā zālē veidos Rēzijas Kalniņas jubilejas koncertu, viesrežisore no Ungārijas – Ildiko Gaspara – absurda drāmu “Degunradži”, bet Intars Rešetins melno komēdiju “Totāla izgāšanās”. Kā uzsver Viesturs Kairišs – tā būs arī teātra pašironija par sevi, jo luga stāsta par kādu pirmizrādi, kuras laikā greizi noiet pilnībā viss.

“Tas ir tieši kā mūsu sezona pirms pandēmijas, mēs tā drusku paironizēsim par savu situāciju, kad mēs tā atnācām, centāmies visu darīt, bet pandēmija mūs visus nolika pie vietas. Ar visu simtgadi. Tā būs ļoti, ļoti jautra izrāde,” solīja Kairišs.

Jauniestudējumus veidos arī Laura Groza-Ķibere, Klāvs Mellis, Boriss Frumins, Mihails Gruzdovs, Dmitrijs Petrenko, kurš Mazajā zālē iestudēs izrādi pēc Regīnas Ezeras romāna “Zemdegas” motīviem, kas būs velte rakstniecei 90. jubilejā.

Bet pati pirmā pirmizrāde Lielajā zālē būs britu režisora Roberta Aika darbs “Ārsts”, kas ir Artūra Šniclera lugas adaptācija, pārcelta uz mūsdienu situāciju, centrā izvirzot šobrīd aktuālos dzimumu identitātes jautājumus. Režisors Gatis Šmits to raksturo kā gana provokatīvu ideju drāmu.

No kreisās: Gatis Šmits, Vita Vārpiņa, Juris Žagars
No kreisās: Gatis Šmits, Vita Vārpiņa, Juris Žagars

“Aika interpretācijā šis darbs ir novietots mūsdienu informācijas laikmetā sociālo mediju pasaulē un atspoguļo to pasauli, kādā mēs esam nonākuši pēdējo padsmit gadu laikā, pateicoties informācijas tehnoloģiju sprādzienam un šai ļoti izmainītajai pasaulei un jaunajiem noteikumiem, kādi ir šobrīd mūsdienu pasaulē parādījušies,” atzīmēja Šmits.

Kā uzsver teātra direktors Juris Žagars – teātrim ik pa laikam ir vajadzīgas jaunas asinis.

Šai saistībā kolektīvā ienāks trīs jauni aktieri – Toms Veļičko, Imants Strads, kā arī Kārlis Arnolds Avots, kuram debijas sezonā uzticētas veselas sešas lomas, no tām četras galvenās.

Kārlis Arnolds Avots
Kārlis Arnolds Avots

Kārlis Arnolds Avots norādīja: “Daudz kredītu un iespēju, un tad pārējais ir paša rokās. Es gribētu pateikt lielu paldies Evitai Sniedzei, Valmieras Drāmas teātra direktorei, ka viņa 20 gadu vecumā mani paņēma pie sevis teātrī un redzēja manī kaut kādas kvalitātes un palīdzēja man lauzt manus skolnieciskos priekšstatus par teātri. Manuprāt, ir likumsakarīgi, ka esmu nonācis Dailes teātrī, un kad saņēmu šo uzaicinājumu no Viestura Kairiša, tad biju ļoti pagodināts.

Aukstasinīgi skatos uz pretimnākošo sezonu.”

Ārēji Dailes teātra ēka šobrīd nav skatāma savā skaistākajā veidolā, to ieskauj stalažas, bet tas tikai liecina, ka tur notiek tai tik ļoti nepieciešamie remonta un labiekārtošanas darbi, kas jau risinājušies visu vasaru un turpināsies līdz pat nākamā gada rudenim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti