Rīta Panorāma

Jaunākais grupas "Bez PVN" veikums - dziesma "Eņģeļi sviļpoj"

Rīta Panorāma

Intervija ar VUGD priekšnieku, pulkvedi Oskaru Āboliņu

Dailes teātra jauniestudējums "Būt Kejai Gondai"- nenogalinātie ideāli

Dailes teātra izrāde «Būt Kejai Gondai» - ideāli un to cena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Dailes teātra Lielajā zālē 23. martā pirmizrādi piedzīvos iestudējums “Būt Kejai Gondai”. Romantisku drāmu 2 cēlienos, kuras autore ir rakstniece Aina Renda, veido režisors Dž.Dž.Džilindžers, titullomā – Rēzija Kalniņa.

Luga ar oriģinālo nosaukumu “Ideāls” sarakstīta 20.gadsimta 30.gados un nekad nav tikusi publicēta vai uzvesta Ainas Rendas dzīves laikā.

Keja Gonda ir galvenā kinostudijas zvaigzne, kuru kopš vakardienas neviens nav redzējis. Viņa ir visas pasaules sapnis. Viņu dievina miljoni. Keja Gonda ir gandrīz reliģija. Viņa zina kādu lielu noslēpumu, ko pārējā cilvēce ir aizmirsusi.

Visi sapņo par ideālu pasauli un ideāliem cilvēkiem. Kas notiks, ja pēkšņi satiecies ar savu ideālu aci pret aci? Izrādās, ka ideāli atšķiras no reālās dzīves, tos nav iespējams sasniegt, tiem nav iespējams sekot. Un cena par saviem ideāliem ir pārāk augsta. Bet cilvēki tāpat turpina bezcerīgi meklēt un cerēt, un gaidīt to, kas viņus darīs laimīgus.

„Kad mēs dzīvē sastopamies ar ideālu, ar vēlmju piepildījumu, tā parasti ir konfrontācija – cik tu esi spējīgs piepildīt sapni, mērķi, ko tu esi spējīgs upurēt un vai vajag; bet patiesībā nevēlamies sastapt to ideālu,” pārdomās dalās Rēzija Kalniņa.

“Viņi mani ienīst, un viņi ienīst visus, kas ir manā pusē , tādēļ ka es esmu slepkava,” atzīstas  izrādes “Būt Kejai Gondai” galvenā varone.

Viena no autores domām ir, ka pasauli nogalina tieši remdenie cilvēki – viņi regresē, viņiem nav viedokļa.

„Mēs visi kaut kādā ziņā esam pērkami, bet – man ir izvēle piekrist vai nepiekrist. (..) Mēs bieži salūstam,” saka  Džonija Dova  lomas tēlotājs Mārtiņš Upenieks.

Iestudējums ir kā kriminālromāns, kurā jāmeklē slepkava arī tad, ja nogalināti tiek sapņi. 

Pirmizrāde “Būt Kejai Gondai” 23.martā uz Dailes teātra Lielās skatuves.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti