Britu mākslinieks Hemptons atkal Rīgā ar meistarklasi un izrādi festivālā «Homo Novus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

15. un 16. septembrī Rīgā notiks britu teātra mākslinieka, dramaturga un rakstnieka Anta Hemptona meistarklase  par dramaturģijas iztēlošanos un radīšanu site-specific jeb īpašai vietai piemērotai izrādei un dzīvai intervencei pilsētā (“Fantasy Interventions: writing for site-specific performance”), informē Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāve Gundega Laiviņa.

Meistarklases papildinās Anta Hemptona jaunāka darba „Statisti” viesizrādes 13. un 14. septembrī Rīgas Latviešu biedrības namā.

Anta Hemptona vadītā meistarklase pievērsīsies pašiem pirmajiem dramaturģiskās koncepcijas izstrādes soļiem. Dizaineris vai arhitekts bieži vien rada skices vai maketus, kas iemieso īstenojamā projekta būtību, taču apzināti ignorē reālos finansiālos, strukturālos, politiskos, estētiskos un citus ierobežojumus. Šādas skices bieži vien kļūst par ļoti vērtīgu iedvesmas avotu vai pat autonomu mākslas darbu.

Kādas skices un uzmetumi var palīdzēt veidot izrādi ārpus teātra melnās kastes, netradicionālās spēles vietās? Kā jādarbojas iztēlei, lai “uzrakstītu” šādu izrādi? Vai savādāk, nekā strādājot klasiskā telpas situācijā? Kā to panākt? Noturēt? Izteikt? Ants šo dramaturģijas meistarklasi jau ir vadījis Bahia Blankā Argentīnā, Dublinā, Kairā, Oslo, Briselē, Riodežaneiro, Ostinā Teksasā un Vankūverā.

Piedalīties meitarklasē Rīgā aicināti dažādu jomu teātra mākslinieki – dramaturgi, režisori, aktieri, horeogrāfi, scenogrāfi un citi ar labu angļu valodas runas un rakstības prasmi. Darbnīca ir bezmaksas, tā notiks angļu valodā un maksimālais dalībnieku skaits ir 10. Pieteikšanās uz meistarklasi ir izsludināta arī Igaunijā un Lietuvā. Pieteikumus pieņem līdz 1. septembrim.

Ants Hemptons (Ant Hampton) ir britu mākslinieks, kurš šobrīd dzīvo un strādā Briselē. Viņš ir viens no britu kolektīva „Rotozaza” dibinātājiem, pazīstams, pateicoties deviņiem darbiem, ko vieno nosaukums „Autoteatro” un kurus, sekojot mākslinieka instrukcijām, rada un izpilda paši skatītāji. Viens no slavenākajiem darbiem šajā sērijā ir kopā ar Timu Etčelu (Forced Entertainment) radītais lasīšanas piedzīvojums bibliotēkā „The Quite Volume”, kurš ir saņēmis prestižo „Bessie” balvu ASV un 2013. gadā izrādīts arī pie mums - festivālā “NoMadI” Valmierā un Rīgā. Hemptons ir bijis 7. laikmetīgās mākslas biennāles „Manifesta” projekta „Projected Scenarios” dramaturgs.

Rīgā Ants Hemptons sāks darbu pie izrādes „Crazy but True” Rīgas versijas, kas sadarbībā ar vietējiem bērniem tiks izrādīta festivālā “Homo Novus”  2017. gada septembrī.

Darbnīcu rīko Latvijas Jaunā teātra institūts, atbalsta Britu Padome Latvijā un Eiropas Savienības programma “Radošā Eiropa”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti