Kultūras rondo

Secinājumi pēc muzeju darbinieku foruma "Gada kopsavilkums. Neērtie jautājumi"

Kultūras rondo

Fotogrāfs Vilis Rīdzenieks - portretu meistars un aizrautīgs dabas fotogrāfs

Latvijas pārstāvis iekļuvis operas konkursa "Rings Award" finālā

Balvas “Rings Award" finālists Didzis Jaunzems savas scenogrāfijas veido kā arhitekts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Iestudējumi Beļģijā, Somijā, Manheimā un arī Bāzelē – tik blīvs ir scenogrāfa un arhitekta Didža Jaunzema šī gada darbu grafiks. "Astoņas operas stāv rindā," sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atklāj Didzis Jaunzems.

"Martā ir Beļģijā, Antverpenē koncertuzvedums "Gaidu simfonija". Vasarā jūlija sākumā Somijā Savonlinnas festivālā būs Šimanovska opera "Karalis Rodžers" – uzvedums vēsturiskā pilī. Pēc tam mums ir nākamajā rudenī Manheimas operā ir Hendeļa "Agripina", pēc tam Bāzelē."

Visam pa vidu ir iekļūšana prestižā konkursa “Rings Award 2020” finālā.

"Pirmais, ko sev teicām, kāpjot uz skatuves, esam radījuši sev problēmu. Bet šī ir iespēja, ko nevaram palaist garām un domāsim, kā mēģinājumus apvienot ar Somijas festivālu," atzīst Jaunzems.

Konkurss “Rings Award" notiek reizi trijos gados un katru reizi tam ir izraudzīts darbs, kuram radošas komandas piedāvā savu redzējumu Šogad tā bija Mocarta opera “Dons Džovanni”. No 126 komandām izraudzīti deviņi finālisti, kas prezentēja savu darbu starptautiskai žūrijai. No šiem deviņiem pretendentiem žūrija izvēlās trīs, kuri realizē savu ieceri operas 2.cēlienam, un jūnijā šīs idejas varēs iepazīst arī skatītāji. Žūrija attiecīgi izraudzīsies uzvarētāju.

"Uzvaras gadījumā ir līgums ar Grācas operu vai citu, kur iestudējums notiks. Bet ja esam trijniekā, tad tie ir "nobukoti" arī vairākus gadus uz priekšu," gandarīts par sasniegto Jaunzems.

Aizraušanās ar scenogrāfiju sākusies pirms septiņiem gadiem, kad režisors Roberts Rubīns uzaicinājis veidot Lielo mūzikas balvu. 

"Realizējot vienu labu projektu, tevi pamana, tad no tā viena projekta nāk divi citi projekti, no tiem diviem – četri citi projekti. Sākās ar Lielo mūzikas balvu, pēc tam veidojām scenogrāfijas pasākumiem, skatuves, piemēram, Dabas koncertzālei," stāsta Jaunzems.

Pēc tam bijusi sadarbība ar režisori Margo Zālīti, veidojot iestudējumu "Izvirtības hronika" Rīgā, tad sadarbība Polijā. Liels un vērienīgs projekts bijis iestudējums "Abas malas".

"Trīs gadus strādājām pie projekta, kurš bija jāuzbūvē 24 stundās. Ja to varam izdarīt, nav robežu tam, ko varam," atzīst Jaunzems.

Mākslinieks visu laiku runā daudzskaitļa formā, jo arī scenogrāfiju veidošanā ir iesaistīts viss viņa birojs.

"Mēs strādājam pie scenogrāfijas no arhitektu biroja principa. Man ir daudz palīgu, ļoti talantīgu cilvēku,

kas tāpat strādā pie koncepcijām ar mani kopā, kas tāpat strādā pie tehniskajiem risinājumiem," atklāj Jaunzems.

Darbs komandā ļauj realizēt arī vairāk ideju un neatteikties no interesantiem piedāvājumiem. Kā sava biroja veikumu arhitektūrā aizvadītajā gadā viņš min Likteņdārza skatu terasi un arī skatu terasi Valmierā Sajūtu parkā, kas pagājušā gadā arī novērtēta ar Ainavu arhitektūras balvu.

"Puse uz pusi ir arhitektūra ar scenogrāfiju, apvienot ļauj tas, ka arhitektūras projekti parasti stiepjas daudzu gadu garumā un izstrādes process ir garāks. Daudz kas paliek arī uz papīra. Scenogrāfijā no pirmās tikšanās līdz pasākumam nav vairāk par pusgadu. Tas ļauj garajā arhitektūras procesā iespraust scenogrāfijas darbus," skaidro Jaunzems. 

Viņa veidotās scenogrāfijas atšķiras no citu scenogrāfu darbiem, jo to pamats ir arhitektūra, darbs ar telpu arhitekta skatījumā.

"Tie darbi, ko veidojam scenogrāfijā nav akadēmiski, nav pēc principiem, ko māca scenogrāfiem, kā būtu jāveido pasākumu scenogrāfija, operas scenogrāfijas, ir cits piegājiens, varbūt mazāk no dekorēšanas aspekta," uzskata Jaunzems.

Bet pirms lielajiem iestudējumiem pasaulē Didža Jaunzema komandas darbu scenogrāfijā varēs novērtēt tepat, Latvijā. Arī šogad viņš kopā ar režisoru Robertu Rubīnu veido Lielās mūzikas balvas noslēguma ceremoniju. Tā norisināsies 25. februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti