Scenogrāfs Didzis Jaunzems iekļūst starptautiskā operas konkursa «Ring Award» finālā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aizvadītajā sestdienā, 11. janvārī, Austrijas pilsētā Grācā starp 126 komandām no 32 valstīm tika noskaidroti prestižā konkursa  “Rings Award 2020” operas apbalvojuma trīs finālisti. To vidū pirmo reizi komandā ir arī scenogrāfs no Latvijas – mākslinieks, arhitekts Didzis Jaunzems, medijus informē sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Kursiša.

Tiek plānots, ka komandas ideja tiks realizēta Grācas operā šā gada jūlijā, un tās komandas sastāvs ir starptautisks: Krystian Lada (Polija) – režija, Didzis Jaunzems (Latvija) - scenogrāfija un Natālija Kitamikado (Japāna) – tērpi. 

Šogad konkursa komandām bija jāsniedz savs Mocarta operas “Dons Džovanni” iestudējuma redzējums. Ladas / Jaunzema / Kitamikado komanda piedāvāja ideju ar nosaukumu “Dona Džovanni sindroms”. Ideja paredz iestudēt operu bez tās galvenā varoņa Dona Džovanni un sadalot vokālo dziedājumu starp pārējiem trīs vīriešu dzimuma operas varoņiem –  Leporello, Mazeto un Otavio. 

Didzis Jaunzems, izrādes scenogrāfs, skaidro: "Atsakoties no Dona Džovanni pavedinātāja lomas un strādājot ar to kā iekāres tēlu, kas inficē visu pārējo varoņu prātus, mēs paveram iespēju neromantizēt vardarbību un aktualizēt pārējo varoņu atbildību uz skatuves notiekošajā. Šāds piegājiens mums ļauj caur operu runāt arī par šobrīd pasaulē aktuālajiem procesiem, kur cilvēka iekāres un tieksmju rezultātā viens kontinents deg, otrs kūst, bet atbildību par to neviens neuzņemas.”

Didzis Jaunzems ir viens no jaunās paaudzes pieprasītākajiem scenogrāfiem un arhitektiem Latvijā. Šī gada martā viņš veidos scenogrāfiju Beļģijas operā “Opera Ballet Vlaanderen” uzvedumam “Symphony of Expectations” (“Gaidu simfonija”), savukārt jūnijā – scenogrāfiju Karola Šimanovska operai “King Roger” (“Karalis Rodžers”) Savonlinnas festivālā Somijā, kā arī vairākām citām operām Eiropā tuvākajos gados.

“Ring Award” ir starptautisks operas jauno režisoru un scenogrāfu konkurss, kas notiek reizi trīs gados. Tas piedāvā režisoriem un scenogrāfiem platformu teātra izrāžu realizēšanai, kā arī piešķir apbalvojumus par izciliem sasniegumiem darbā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti