Kultūras ziņas

Dzintara ceļš Londonā — uz skudru mugurām

Kultūras ziņas

"Dzejnieks un Nāra" satiekas jaunā koncertuzvedumā

Atceroties baletdejotāju Alekseju Avečkinu

Atmiņas par Alekseju Avečkinu apkopotas grāmatā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirms diviem gadiem mūžībā aizgāja viens no spožākajiem Latvijas Nacionālā baleta trupas solistiem Aleksejs Avečkins. Baltkrievijā dzimušais dejotājs nodzīvoja radoši bagātu skatuves mūžu, un šogad viņam būtu apritējuši 39 gadi. Atmiņas par Avečkinu tagad ir apkopotas Guntas Bāliņas grāmatā "Piekūna lidojums”.  

Grāmatā ir apkopotas 23 Alekseja Avečkina līdzgaitnieku atmiņas un daudz fotogrāfiju. Atmiņās dalījušies gan Artūrs Maskats un Andrejs Žagars, gan Avečkina pirmais baleta pedagogs Urāns Azinovs, pedagogi Sarmīte Jakse-Graudiņa un Modris Cers, skatuves partneres Margarita Demjanoka, Jūlija Gurviča un Diāna Baranova, kā arī daudzi citi. Tiesa, lielākoties stāstīts par baletdejotāja skatuves pieredzi Latvijā un Baltkrievijā.

15 gadu laikā Latvijas Nacionālajā baletā Avečkins bija vadošais solists un vairumā iestudējumu izdejoja galvenās lomas. Grāmatas autore to pamato ar Avečkina lielisko fizisko sagatavotību, aktiermeistarību un smalko inteliģenci.

Grāmatas teksts ir gan latviešu, gan krievu valodā. Un, kaut arī vēl tagad Baltkrievijas skatuves mākslas vidē izvairās komentēt Avečkina pārcelšanos uz Rīgu, grāmatas autore uzskata, ka atmiņas par izcilo dejotāju būs saistošas gan Baltkrievijā, gan citās valstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti