Kultūras ziņas

Pirmizrādi piedzīvo spēlfilma "Mana brīvība"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Četrās Latvijas pilsētās īsteno cirka un mūzikas projektu jauniešiem

Četrās Latvijas pilsētās īsteno cirka un mūzikas projektu jauniešiem

Līdz 2024. gada februārim četrās pilsētās – Rēzeknē, Cēsīs, Liepājā un Ventspilī – tiek īstenots radošs projekts "Mākslu laboratorija "Cirque Musique"". Tā laikā kopā ar projekta partneriem no Skandināvijas top jauniešu auditorijai paredzēta starpdisciplināra muzikāla izrāde ar cirka un horeogrāfijas elementiem.

Projekta "Mākslu laboratorija "CirqueMusique"" mērķis ir ar radošajām darbnīcām un meistarklasēm palīdzēt jauniešiem vecumā no 12 līdz 18 gadiem apgūt laikmetīgās mūzikas un mūsdienu cirka mākslas elementus. Viņiem šajā procesā palīdz četri dažādi komponisti, kā arī mūziķi un cirka mākslinieki no Norvēģijas, Islandes un Argentīnas.

Cirka mākslinieks un projekta mākslinieciskais vadītājs Julians Sēters no Norvēģijas stāsta: "Es biju iepriecināts par uzaicinājumu īstenot šo projektu Latvijā, jo Norvēģijā man šāda iespēja vēl nav bijusi piedāvāta. Ir jauki un viegli strādāt ar Latvijas jauniešiem, jo jūsu un mūsu valsts cilvēku mentalitātes ir radniecīgas, tāpēc es uzskatu, ka tas ir daudz labāk nekā tad, ja man būtu jālido kaut kur uz zemeslodes otru pusi, un ir interesanti katrā no šīm četrām pilsētām iepazīt pa 50 jauniešiem un strādāt ar viņiem."

Jaunieši, kuri pieteicās dalībai projektā, var izvēlēties, vai pilnveidot savas jau esošās profesionālās iemaņas, vai arī izmēģināt spēkus pilnīgi jaunā, līdz šim nezināmā jomā. Daļa Liepājas Mākslas, mūzikas un dizaina vidusskolas audzēkņu šajā priekšnesumā muzicē, kamēr citi uz trijām dienām pārtapa, piemēram, no vokālista par žonglieri.

Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas 3. kursa audzēkne Linda Grīsle saka: "Ļoti interesanti ir eksperimentēt ar skaņām, kad tev ir pašam jādomā, kā tu labāk pieej tam, kas tev ir jāspēlē. Jo nav tāda lieta kā notis, jo es esmu pieradusi, ka man ir rakstīts, kas man ir jāspēlē, bet te tev ir vienkārši jāimprovizē."

Lindas skolas biedrs Kristofers Sproģis piebilst: "Es gribēju tā kā vairāk pieredzi iegūt, kaut ko jaunu, jo zināju, ka te būs noteikti žonglēšana, to es gribēju iemācīties. Turu bumbas rokās, mētāju. Parasti, kad esmu uz skatuves, tad jābūt nopietnam, un tagad tu uzkāp, tu vari būt vienkārši tu pats."

Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" īstenotā projekta noslēgumā paredzēts iestudēt apjomīgu starpdisciplināru muzikālu izrādi ar cirka un horeogrāfijas elementiem. Tajā apvienosies visu projektā iesaistīto pilsētu – Rēzeknes, Cēsu, Liepājas un Ventspils – jaunieši, kuri ar to nākamā gada februārī uzstāsies Rīgas cirkā. Pēc tam iestudējumu izrādīs arī citās Latvijas pilsētās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti