Rīta Panorāma

Telefonintervija ar VARAM ministru Māri Sprindžuku

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Nacionālā teātra direktoru Māri Vītolu

Jaunais direktors: Nacionālajam teātrim jākļūst laikmetīgākam, bet ar latviešu dramaturģiju

Latvijas Nacionālajam teātrim ir jāmainās laikmetīguma un mūsdienīgākas teātra valodas virzienā, vienlaikus veicinot latviešu oriģināldramaturģiju, intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" atzina jaunieceltais teātra direktors Māris Vītols.

Pēc kovida pandēmijas skatītāji Nacionālajā teātrī atgriežas lēnāk nekā citos Latvijas profesionālajos teātros. "Diemžēl iepriekšējās vadības laikā teātris savu iepriekšējo spozmi, ja skatāmies 2016., 2017.gada sezonas, nedaudz ir sācis zaudēt. Teātrim ir nepieciešams jauns izrāviens," sacīja jaunais direktors.

Viņaprāt, Nacionālajam teātrim ir jāmainās laikmetīguma un mūsdienīgākas teātra valodas virzienā.

Savu skatījumu uz nepieciešamajām pārmaiņām Vītols formulēja kā "nacionāls saturā, laikmetīgs formā".

Viņš saskata, ka Nacionālajam teātrim ir īpaša loma, rūpējoties par latviešu teātra attīstību. Un tā nevarot notikt tikai ar spožu režisoru aicināšanu, uzticot ārzemju autoru darbu iestudēšanu. Būtiski uz lielajām skatuvēm iestudēt arī latviešu autoru darbus.

"Tāpēc latviešu oriģināldramaturģija būs nākamos gadus Nacionālā teātra galvenais programmatiskais pienākums," sacīja Vītols.

Tāpat pārrunāta iespēja, ka teātrī katru gadu būs rezidējošais latviešu dramaturgs, gada laikā radot divus oriģināldramaturģijas darbus, ko iekļaus teātra nākamajās sezonās. Augustā varētu kļūt zināms rezidējošā dramaturga vārds.

KONTEKSTS: 

Atklātā konkursā par Latvijas Nacionālā teātra direktoru izvēlēts kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors Māris Vītols.

Nacionālo teātri līdz šim vadīja direktors Jānis Vimba. 2023. gada februārī Kultūras ministrija lēma uz teātra vadītāja amatu izsludināt konkursu. Ministrijā skaidroja, ka komisija ir izvērtējusi teātra valdes locekļa Jāņa Vimbas paveikto līdzšinējā pilnvaru termiņā, kas ir pieci gadi, atzinīgi novērtējot spēju nodrošināt stabilu finanšu situāciju teātrī visā Covid-19 ierobežošanai noteikto drošības pasākumu laikā, kā arī sakārtotos teātra iekšējos, saimnieciskos procesus.

Tomēr, pēc KM paustā, lai nodrošinātu atklātu, godīgu un profesionālu valdes locekļu izvēles procesu kultūras nozares kapitālsabiedrībās, tāpat kā Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra gadījumā, komisija lēmusi uz Nacionālā teātra valdes locekļa amatu izsludināt atklātu konkursu, kurā dalību pieteikt varēs arī pašreizējais kapitālsabiedrības valdes loceklis Vimba.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti