FOTO: Valmieras teātrī paveikta vairāk nekā puse projektā paredzēto būvdarbu

Septembra sākumā Valmieras Drāmas teātrī (VDT) ir paveikta vairāk nekā puse projektā paredzēto būvdarbu, tostarp noslēgumam tuvojas ēkas fasādes un jumtu izbūves darbi, kā arī "black box" ir pabeigta ārsienu siltināšana, iekšējām zāles sienām ir izveidots labu akustiku nodrošinošs apmetums un visā teātra ēkā norit darbi pie inženiertehnisko sistēmu izbūves, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

"Līdz ar alumīnija logu rāmju montāžu ēkas daļai gar Lāčplēša ielu jau ir skaidri redzams teātra atjaunotais siluets, kas turpmāk priecēs Valmieras iedzīvotājus un teātra apmeklētājus. Būvniecības darbu temps patiešām ir labs. Mēs esam pārliecināti, ka jau nākamā gada otrajā pusē teātra darbinieki varēs pilnībā atgriezties savā mājvietā un lietot visas telpas, kas būs renovētas un padarītas daudz energoefektīvākas," uzsver Gavrilova.

Objektā jau ir paveikta lielākā daļa ārsienu flīzēšanas, dekoratīvā apmetuma un jumtu izbūves darbu, turpinās pamatu siltināšana, inženiertehnisko komunikāciju (apkures, ventilācijas, gaisa dzesēšanas, elektrotīklu) izbūve. Līdz šā gada novembra beigām plānots pilnā apjomā pabeigt ēkas jumtu un fasāžu izbūvi, paralēli turpinot darbus ēkas iekštelpās.

Teātra direktore Evita Ašeradena apliecina, ka darbi uz priekšu rit strauji un drīz nebūs jāuztraucas, ka Apaļajā zālē vai citur līst iekšā lietus ūdeņi: "Tomēr darba vēl ir ļoti daudz, pašlaik visa ēka arī iekšpusē ietīta būvdarbu putekļos. Es apbrīnoju būvnieku un teātra darbinieku pacietību, ikdienā rēķinoties vienam ar otru un sadzīvojot, neatkāpjoties no plāna. Un padarītais ļoti iedvesmo."

Par VDT ēkas būvprojekta īstenošanu līdz objekta nodošanai ekspluatācijā šā gada maijā tika noslēgts līgums ar SIA "AIMASA". Būvniekam darbi jāpaveic četrpadsmit mēnešu laikā no līguma noslēgšanas dienas. Tā kā būvuzņēmums jau iepriekš strādāja būvobjektā, VDT ēkas rekonstrukcijas darbi turpinājās bez pārtraukuma un jau 2024. gadā gan teātra kolektīvs, gan skatītāji varēs novērtēt rekonstrukcijas laikā paveikto.

Teātra pirmsākumi Valmierā meklējami jau 19. gadsimta 80. gados, kad tika uzcelts Latviešu biedrības nams un pie biedrības tiek dibināts teātris. Par VDT dzimšanas dienas gadu tiek uzskatīts 1923. gads, kad Valmierā sākas regulāras profesionāla teātra izrādes. 20. gadsimta 80. gadu beigās tiek nojaukta vecā teātra ēka un bijušā Latviešu biedrības nama vietā sākās jaunās ēkas būvniecība.

Pēc arhitektu M. Ģelža, O. Upacieres un J. Guseva projekta būvētā VDT ēka šodien ir vērtīgs sava laika modernās arhitektūras piemērs un kultūrvēsturisks objekts. Tā būvēta kā liela apjoma moderna mūra ēka ar divām zālēm, teātra muzeju, mākslas salonu un kafejnīcu. Ēkas galvenā – Lielā – zāle skatītājiem durvis vēra 1996. gadā nogalē, taču kopumā teātra ēka tika nodota ekspluatācijā tikai 2004. gada decembrī.

Pēc rekonstrukcijas pabeigšanas 2024. gada pirmajā pusē VDT ēkai būs paaugstināta energoefektivitāte un uzlabota energovadība, teātra darbiniekiem nodrošināta komfortablāka darba vide, izbūvēta jauna "black box" zāle, kā arī uzlabota vides pieejamība. Plānotās VDT projekta kopējās izmaksas ir 10,41 miljoni eiro (kas ietver būvniecības, projektēšanas, autoruzraudzības, aprīkojuma iegādes u.c. izmaksas).

Būvdarbu iepirkums tiek īstenots Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektā "Energoefektivitātes paaugstināšana Valmieras Drāmas teātrī Lāčplēša ielā 4, Valmierā" (ID Nr.4.2.1.2/18/I/019). Būvdarbi tiks īstenoti ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu Darbības programmā "Izaugsme un nodarbinātība" 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās" 4.2.1.2. pasākumā "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti