Smiekli, asaras un huligānisks atsperīgums. Ko piedzīvot teātrī šonedēļ?

Teātra pasaule šonedēļ piedāvā gan izbaudīt profesionāļu atzinīgi novērtētās izrādes, ko uzveduši Liepājas teātris un "Kvadrifrons", gan veldzēties aktiera, dzejas un dzīvās mūzikas sintēzē, godinot leģendāro aktrisi Olgu Dreģi tās 85. jubilejā. Par teātra jaunumiem Latvijas Radio stāsta teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Smiekli, asaras un huligānisks atsperīgums. Ko piedzīvot teātrī šonedēļ?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Dziesmu svētki"

Šonedēļ Rīgā viesojas Liepājas teātris. "Hanzas peronā" būs redzama Matīsa Budovska izrāde "Dziesmu svētki".

Šajā stāstā satiekas tikai deviņi mūsu līdzcilvēki, un tomēr – viedokļi par to, kas un kāpēc notiek Dziesmu un deju svētkos, var novest kā līdz smiekliem, tā asarām, un izrādes veidotāji cer, ka ne līdz kam traģiskākam. Lai gan šajā izrādē tiek runāts par Dziesmu svētkiem, jautājums beigu beigās ir par mums pašiem – kā saglabāt savu balsi pēc lielās dziedāšanas un kā šajos sajukušajos laikos vienoties ne tikai dziesmā, bet arī sarunā. Vai tiešām, lai patiesi sarunātos, mums vienmēr vajag īpašu iemeslu?

Izrāde nominēta 2022./2023. sezonas "Spēlmaņu nakts" balvai četrās nominācijās: "Gada mazās formas izrāde", "Gada aktrise 2. plāna lomā" (Agnese Jēkabsone), "Gada jaunais skatuves mākslinieks" (Matīss Budovskis – par režiju), "Gada jaundarbs dramaturģijā" (Rasa Bugavičute-Pēce).

Olgas Dreģes jubilejas koncerts

Šīs nedēļas nogalē iespējams piedzīvot Olgas Dreģes jubilejas koncertu "No tīra gaisa" Dailes teātrī.

Savā 85. jubilejā leģendārā Dailes aktrise Olga Dreģe aicina uz jubilejas koncertuzvedumu – tā pamatā Broņislavas Mārtuževas un Ārijas Elksnes dzeja, bet līdzās jubilārei aktrise Lidija Pupure un Dailes teātra vīru zieds – Gints Grāvelis, Artis Robežnieks, Aldis Siliņš un Klāvs Kristaps Košins ar saviem muzikālajiem sveicieniem no latviešu dziesmu zelta fonda.

No Dailes teātra skatuves dzeja ir dzirdēta "Dailes kanonā". "No tīra gaisa" rodas skatuves, aktiera, dzejas un dzīvās mūzikas sintēze un atsvaidzinoši sirsnīgs teātra piedzīvojums. 

"Marija un zibens"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

1. un 2. septembrī būs iespēja pēdējo reizi redzēt "Kvadrifrona" vasarīgāko izrādi "Marija un zibens".

"Marija un zibens" ir vasarīga izrāde par mīlestību un cita veida patikšanām, mulsinošo pasauli, kas kļūst arvien mazāka, un mocībām, kuras mums nemitīgi uzkrauj noslēpumainais spēks vārdā dzīve. Izrāde saņēmusi 2020./2021. gada sezonas Spēlmaņu nakts balvu "par meistarību izcili kodolīgā stāstā huligāniskā atsperīgumā ar paaudzes vienojošu asprātību izteikt jauna cilvēka pieaugšanas, sevis un otra atrašanas mokas, mulsumu, kaunu un vientulību, kad vienīgais orientieris ir vien maza zibens atstāta rētiņa uz ciskas".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti