Kultūras ziņas

Dailes teātrī "Pīters Pens saiet sviestā"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Komēdija "Sniega gūstā" Daugavpils teātrī

Nav tikai hi-hi, ha-ha. Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvos komēdija «Sniega gūstā»

Iestudējums, komēdija ar nosaukumu "Sniega gūstā", kas tik ļoti labi atbilst šodienas dabas apstākļiem, 21. janvārī piedzīvos savu pirmizrādi Daugavpils teātrī. Tā Daugavpils teātrim būs arī pirmā pirmizrāde šajā gadā.

Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvos komēdija «Sniega gūstā»
00:00 / 04:36
Lejuplādēt

Izrādes pamatā ir mūsdienu angļu dramaturga Pītera Kviltera luga "Snowbound", kuru uz Daugavpils teātra skatuves iedzīvinās režisors Ivars Lūsis. Šajā reizē Ivars Lūsis kopā ar Daugavpils teātra aktrisi un savu dzīvesbiedri Jūliju Ļahu arī pats iejutīsies aktiera lomā.

Skatītājus komēdijā "Sniega gūstā" sagaida aizkustinošs un negaidītiem atklājumiem bagāts stāsts par diviem pilnīgiem pretstatiem, kurus zem viena jumta iesloga dabas stihija.

Vakars. Necaurredzams putenis sapludinājis kopā debesis ar zemi. Pie horizonta parādās kāda aizdomīga būtne, kura klusām lavās pretī ugunij logā lauka otrā galā. Ja putenis nebūtu paslēpis viņas seju, rūpīgs vērotājs uzreiz saskatītu viņas acīs degošu apņēmību - šī būtne ir kaut ko iecerējusi, un pat vētra nespēs viņu apturēt. Atsprāgst durvis, un viesulis vārdā Džudīte iebrāžas Patrika mājā.

Ar to uz Daugavpils teātra skatuves Ivara Lūša un Jūlijas Ļahas izpildījumā arī sākas aizkustinošais un humora pilnais stāsts "Sniega gūstā".

Jūlija Ļaha stāsta: "Tas ir tāds sirsnīgs darbs, te runa nav tikai par hi-hi, ha-ha. Te mēs pasmejamies, bet pasmejamies ne gluži par savu vājību, bet par to, kas sevī tiek turēts, ko negribas laist ārā. Tā ir tā vientulības sajūta, ko gribas nomaskēt ar tādu kā vieglumu it kā, līdz ar to smiekli vairs nav tādi virspusēji. Viņi veidojas no tādām sāpīgām tēmām. Sirds kliedz iekšā, vēlas kādu otru pusīti… izmisīgi."

Ivaram Lūsim šajā izrādē dubultuzdevums – gan kā aktierim, gan arī kā režisoram: "Tas ir četrreiz grūtāk, nekā šeit stāvot! Jo ir jāiedarbina vēl viena redze, kas saucās sānredze. Pēc tam objektīvi jāprot sevi kritizēt, jo bieži ir tā, ka liekas, kad režisors pats kāpj uz skatuves, tad viņš visu dara ģeniāli. Un te nu ļoti labi iederas viens krievu teiciens "Ne mārrutka tā nav!" Vairumā gadījumā diezgan ir jālieto tā kritiskā domāšana ari pret sevi, jo viens ir tas, kas notiek tev galvā, otrs ir tas, kā tu redzi kā tu strādā ar kādu citu, ar aktieri uz skatuves, un trešā lieta ir tā, ka tu pats pārkāpj tajā pusē rampai, un tas jau ir pavisam cits stāsts."

Komēdija "Sniega gūstā" ir angļu dramaturga Pītera Kviltera lugas "Snowbound" iestudējums, luga atnāca nejauši un uzreiz uzrunāja, neslēpj režisors Ivars Lūsis: "Šī te sniega gūsta situācija ir tāda simboliska. Tā ir tā pati situācija, kas mēs esam viens. Mēs piedzimstam viens, mēs esam viens pats savā čaulā, mēs arī esam gūstā. Jautājums, cik mēs paveram durvis pasaulei."

"Vai kāds cits tā paver un ielaužas iekšā, kā mūsu situācijā!" smejas Jūlija Ļaha.

Komēdija "Sniega gūstā" Daugavpils teātrī būs pirmā pirmizrāde šajā gadā un savā ziņā tā ir arī dāvana abiem dabas stihijas gūstā iekļuvušajiem lomu atveidotājiem kā ģimenei, atklāj Ivars Lūsis un Jūlija Ļaha.

"Īstenībā šai izrādei, kā pirmizrādei bija jābūt 14. februārī. Es šo izrādi, šo lugu izvēlējos sev kā dāvanu savā 55. gadu jubilejā un arī Jūlijai attālāk, bet arī būs ļoti apaļa jubileja. Visu jau nevar gribēt, bet prieks jau par to, ka ir tā kā ir!

Izrāde ir jānāk un jāskatās, izrāde tiek definēta kā komēdija, bet laba komēdija bez asaras, tā nav komēdija vairs. Tāpēc mēs darījām visu, lai tā jūtu amplitūda būtu maksimāli liela, skatoties šo gabalu. Galu galā, tā mums ir arī tāda kopdzīves jubileja milzīga. Mēs pirmo reizi bliežam tikai divatā! Tas ir ģimenes pasākums! Un strādājot pie šī darba, protams, kā katrai maizei ir sava garoziņa. Tāpēc bija arī savas grūtās puses. Izlasot, likās, ka būs viegli, bet sākot strādāt, nu jā... bija jāpastrādā pie tā visa. Bet ceru, ka esam plus mīnus tikuši ar to galā. Paskatījos vakardienas izrādes mēģinājuma ierakstu un likās, ka esam diezgan tuvu tam, kāda tā iecere arī bija sākotnēji," teic režisors .

Aplausi Daugavpils teātrī noteikti būs gan šo pēcpusdien, gan nākamajā izrādē, kas notiks 1. martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti