Rīta Panorāma

Intervija ar ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni (NA)

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

100 gadi Vijai Vētrai nav šķērslis dejošanai

«Sāku dejot jau mātes ķermenī» – dejotāju Viju Vētru godinās koncertā «Vijai Vētrai 100»

"Domāju, ka es sāku dejot jau mātes ķermenī. Tas bija jau no pašiem sākumiem, jau es kustējos un dejoju," tā stāsta dejotāja, horeogrāfe Vija Vētra, kura dzīvo Ņujorkā, bet šobrīd ieradusies Rīgā, lai svinētu savu 100 gadu jubileju – otrdien, 20. jūnijā, Rīgas Latviešu biedrības namā gaidāms koncerts "Vijai Vētrai 100".

Dejotāju Viju Vētru godinās koncertā «Vijai Vētrai 100»
00:00 / 04:38
Lejuplādēt

Vija Vētra stāsta, kā gandrīz pirms simt gadiem nolēma, ka būs dejotāja: "Mani kā piecgadnieci aizveda uz operu noskatīties "Gulbju ezeru". Tas bija pirmais balets manā mūžā. Es redzēju to skaistumu, kas tur notiek "Gulbju ezerā". Brīnišķīgs balets, tas ir mans mīļākais balets joprojām, Tad es sapratu, ka ir tāda lieta kā dejot uz skatuves. Tas mani aizrāva, un es gribēju mācīties par dejotāju."

No Rīgas Vijas Vētras ceļš 16 gadu vecumā veda uz Vīni, kur viņa pamazām sāka piepildīt savu sapni. "Es tur studēju. Studijas bija ļoti nopietnas. Mēs sākām ar klasisko baletu, nākamā stunda bija laikmetīgā deja jeb modernā deja, Vācijā sākumā teica – izteiksmes deja," atmiņās dalās Vētra.

Sākoties karam, viņa kopā ar ģimeni devusies bēgļu gaitās, līdz nonāca Austrālijā. Tur ar laiku iekārtojusies un atvērusi savu deju studiju. "Man Austrālijā bija arī pašai sava televīzijas raidījumu pusstundas sērija – visas manas idejas, horeogrāfijas, jo es esmu ne tikai dejotāja, esmu arī horeogrāfe, kas nozīmē, ka es radu savas programmas, savas dejas. Mani tur ļoti labi sāka pazīt, un tad tur es sāku arī savas indiešu dejas iestudēt. Pati sev iestudēt. Man nebija neviens, kas mani māca, bet es vienmēr gribēju arī indiešu dejas."

Sanāca tik labi, ka Viju Vētru ar laiku sāka saukt par indiešu dejotāju. Pēc tam dzīves ceļi viņu aizveduši uz Ņujorku, kur dejotāja dzīvo līdz pat šodienai. No 1990. gada, kad dzejnieks Imants Ziedonis uzaicināja trimdā dzīvojošo dejotāju, horeogrāfi, pedagoģi un mākslinieci apciemot Latviju, Vija Vētra ik pavasari dodas šurp, koncertēt, iestudēt dejas un sniegt meistarklases. 

Koncertā "Vijai Vētrai 100" piedalīsies deju grupas "Rituāls", "Dzirnas" un citi viesi un sveicēji.

"Es domāju, ka šī būs pēdējā reize, kad apciemoju savu dzimteni. Man ļoti bēdīgi par to. Laikam mana izrāde 20. jūnijā Latviešu biedrības nama Lielajā zālē uz lielās skatuves būs pēdējā," teic Vētra.

Koncerta kulminācija būs Artūra Maskata speciāli Vijai Vētrai komponētā skaņdarba "Ievainotais gājputns" pirmatskaņojums, ko izdejos pati Vija Vētra kopā ar deju grupu "Rituāls". Pie klavierēm būs Vestards Šimkus.

Neskatoties uz cienījamo gadu skaitu, Vija Vētra arī šovakar solā kāpt uz skatuves: "Ir problēmas, ir sāpes, man ir grūti pat paiet, es nevaru pat paiet, bet es dejošu. Padari man kaut ko! Jā, nu kā jau Vētra. Tā tas ir. Viss mans mūžs bija veltīts dejai, 80 gadus dejoju no tiem 100 gadiem, kurus nodzīvoju.

Otru tādu dejotāju es vispār pasaulē nezinu. Nav."

Deju priekšnesumus koncertā papildinās vēsturiski foto un videomateriāli, kas ļaus ieraudzīt Vijas Vētras neatkārtojamo kustību plastiku laiku lokos. Vakaru vadīs aktrise Raimonda Vazdika.

Vija Vētra savā simt gadu vecumā joprojām ir enerģijas pilna un darbīga. Kā to izdevies panākt?  Viņas noslēpums esot visu dzīvu būt zinātkārai, vienmēr mācīties ko jaunu un priecāties par mazām lietām, ko dzīve sniedz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti