Kultūras ziņas

Haidna simfonijas un renesanses skaņdarbi

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Savādais atgadījums ar suni naktī" Panevēžas teātrī

Panevēžas teātrī Lietuvā iestudē lugu «Savādais atgadījums ar suni naktī»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Panevēžas Joza Miltiņa drāmas teātrī Agņuss Jankevičs pēc mūsdienu lugas motīviem iestudē izrādi, kurā pēta sabiedrību, cilvēkus un viņu attiecības caur stāstu par pusaudzi ar autiskā spektra traucējumiem. Tā ir izrāde "Savādais atgadījums ar suni naktī", kas pirms sešiem gadiem tika iestudēta arī Latvijas Nacionālajā teātrī.

Šis ir otrais režisora Agņusa Jankeviča darbs Joza Miltiņa drāmas teātrī. Šoreiz viņš veido izrādi pēc romāna "Savādais atgadījums ar suni naktī" motīviem. Rakstniekam Markam Hedonam romāns atnesa arī starptautisku novērtējumu. Režisors saka, ka cilvēku, kas atrodas nomalē vai ir atstumti, stāsti vienmēr viņu interesējuši. Viņš atklāj, ka nereti arī pats tā jūtas. Jankevičs aicina uz piedzīvojumu divos cēlienos – detektīvu par piecpadsmitgadīgo Kristoferu, kuram ir autiskā spektra traucējumi. Viņš atrod mirušu suni. Pusaudzis ir Šerloka Holmsa cienītājs, tāpēc nolemj noskaidrot, kas ar suni atgadījies. Izrādē izcelts vientulības temats.

"Autisma motīvs ir ļoti labi redzams. Un tas ir ļoti spēcīgs. Tāpēc, es domāju, tas ir neizbēgami, ka tas var polarizēt arī publiku. Es tā iedomājos, ka daži uz izrādi dosies tieši tāpēc, ka šeit tiek attēlots kāds ar autiskā spektra traucējumiem. Varbūt viņiem ir gaidas, ka viņi ieraudzīs kādu antropoloģisko izpēti un, nedod dievs, saņems kādas atbildes. Tā nebūs," uzsver režisors.

Galvenais varonis nesaprot citu cilvēku jūtas, taču ir apdāvināts matemātikā, uzmanīgs pret detaļām. "Visas viņa jūtas un visa pasaule ir par īstumu. Un pēc tam – kā viņš, saskaroties ar citiem cilvēkiem, uzvedas, kā viņš reaģē," stāsta aktieris Daiņus Jankausks.

Zēna mammu tēlo Ieva Labanauskaite, kas saka – viņas tēls bēg no realitātes, no dēla invaliditātes: "Tā invaliditāte ir tāda neērtība. Tā ir neērtība mums, cilvēkiem, kam tās nav, un mēs nezinām, cik daudzas problēmas tā rada. Piemēram, es, mamma, atteicos no sava dēla, es aizbēgu."

Galvenā varoņa skolotājas lomā iejūtas aktrise Toma Razmislavičiūte, kura stāsta, ka viņas varone visvairāk mēģina izprast Kristoferu. "Pasaulē vienam no 44 cilvēkam ir autiskā spektra traucējumi. Tas nozīmē, ka tādu cilvēku ir diezgan daudz. Izrādē tas citādākais cilvēks, kuram ir cita attieksme pret pasauli, citāda nervu sistēma, viņš nav papildu tēls. Šis ir galvenais mūsu izrādes tēls," uzsver aktrise.

Joza Miltiņa drāmas teātrī veidotā izrāde, kas aicina izjust pasauli caur citām sajūtām, pirmizrādi piedzīvos 2. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti