Dienas ziņas

Padurē notiek "jautrā mašīntalka"

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Liepājas teātra pagaidu valde sola uzlabot iestādes finanšu situāciju

Liepājas teātra pagaidu valde sola uzlabot iestādes finanšu situāciju

Pēc skandāla Liepājas teātrī ieceltā pagaidu valde apņēmusies kultūras iestādes nākamā gada budžetu sastādīt tādu, lai teātris beidzot strādātu bez finansiāliem zaudējumiem.

Lomu sadalījums pagaidu valdē nebūs tāds, kāds tas bija iepriekš, kad valdes priekšsēdētājam Herbertam Laukšteinam piederēja izšķirošā balss svarīgu lēmumu pieņemšanā. Pagaidu valdes divi locekļi turpmāk būšot vienlīdzīgi savās tiesībās un lēmumus pieņemšot koleģiāli.

SIA "Liepājas teātris" pagaidu valde iecelta brīdī, kad jāsāk darbs pie kultūras iestādes nākamā gada budžeta sagatavošanas – ar mērķi panākt, lai teātris pēc vairāku gadu darba ar lieliem zaudējumiem, kas pērn sasniedza nepilnus 72 tūkstošus eiro, tā sakot, "izlīstu pa nullēm".

Liepājas teātra pagaidu valdes locekle Eva Ciekurze
Liepājas teātra pagaidu valdes locekle Eva Ciekurze

"Neslēpšu, ka tāds ir bijis mērķis Liepājas teātra vadībai līdz šim katru gadu, uz to mēs esam arī gājuši un tādu budžetu mēs esam sagatavojuši. Taču mēs visi labi zinām, ka iepriekšējos gados ne tikai Liepāju un Latviju, bet arī plašākā mērogā skāra dažādi notikumi – kā kovida pandēmija, kā Ukrainas karš, kas attiecīgi ietekmēja tirgus situāciju," atzīmē SIA "Liepājas teātris" pagaidu valdes locekle Eva Ciekurze.

Šīs sezonas repertuāru izmaiņas teātra vadībā neskars, jo to līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Herberts Laukšteins bija paspējis izstrādāt jau vasarā.

Liepājas teātra afiša 2023. gada augustam, septembrim un oktobrim
Liepājas teātra afiša 2023. gada augustam, septembrim un oktobrim

"Lomu sadalījums starp mani un otru valdes locekli Timuru Tomsonu nebūs tāds, kā iepriekš bija starp Herbertu un mani. Manā pārziņā vairāk būs ikdienas jautājumi, un viņš pieslēgsies stratēģiskā un dokumentu līmenī," stāsta Ciekurze.

Publiski gatavību startēt konkursā uz teātra valdes locekļu vietām šobrīd jau pauduši gan Ciekurze, gan Laukšteins. "Katrā gadījumā, ja Herberts [Laukšteins] konkursā uzvarētu, tas būtu viens no labākajiem variantiem, jo tas, ko viņš ir radījis šajā savas valdīšanas laikā, tas Liepājas teātra gadījumā ir pats optimālākais variants," teic teātra kritiķis Normunds Akots.

Savukārt režisors Elmārs Seņkovs pauž: "Te man ir tikai viens jautājums – un, manuprāt, būtisks jautājums: vai pēc konkursa tas rezultāts būs ļoti apmierinošs trupai? Šobrīd es neesmu dzirdējis, ka pēc pieprasījuma būtu vajadzīgs mākslinieciskais vadītājs, es šobrīd neredzu teātra nozarē, kurš varētu būt šī teātra vadītājs. Es pieļauju, ka arī pašu aktieru trupa šobrīd neredz."

Režisore Laura Groza izsaka līdzjūtību: "Tas ir briesmīgi, es neapskaužu viņu šobrīdējo ikdienu, kad viņiem tiešām ir jāiet uz vienas skatuves un jāstrādā kopā – es tādu situāciju nespēju modelēt savā realitātē."

Konflikts Liepājas teātrī samilza brīdī, kad daļa trupas pieprasīja Laukšteina demisiju, pretējā gadījumā atsakoties kāpt uz skatuves. Atklātu konkursu uz teātra valdes locekļu amatiem pašvaldība izsludinās tuvākajā laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti