Kultūras ziņas

Paralēlās pasaules izstādē "Pasauļu vērotājs"

Kultūras ziņas

Šovakar LTV1 – "Supernovas" ievadraidījums

"104 lappuses par mīlestību" Valmieras teātrī

«104 lappuses par mīlestību» Valmieras teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Slavenā krievu rakstnieka un dramaturga Edvarda Radzinska luga “104 lappuses par mīlestību” Valmieras teātrī piedzīvojusi divus iestudējumus. Pirms vairāk nekā 50 gadiem režisoram Oļgertam Kroderam tā bija debija šajā teātrī. Arī jaunais režisors Georgijs Surkovs kā pirmo Valmieras teātrī izvēlējies iestudēt tieši šo Radzinska smeldzīgo mīlestības stāstu.

Edvards Radzisnkis lugu “104 lappuses par mīlestību” rakstījis, iedvesmojoties no reāla mīlasstāsta starp kādu aviācijas pilotu un stjuarti. Luga 20. gadsimta 60. gadu beigās Padomju Savienībā kļuva ļoti populāra, un pēc tās motīviem uzņemtas arī divas kinofilmas. 1968. gadā filma “Vēlreiz par mīlestību” slavu atnesa galvenās lomas atveidotājai, rakstnieka sievai aktrisei Tatjanai Doroņinai.

"Tieši pirms pirmizrādes noskatījos to filmu, kas tajā laikā uzņemta melnbalta. Un tur tie varoņi ir gandrīz četrdesmitgadnieki, un tas mani ļoti samulsināja. Es aizdomājos – pag, kā šādus tekstus viņi runās un jutīs, jo tās attiecības tiešām ir jaunu cilvēku attiecības," saka aktieris Mārtiņš Meiers.

Režisors Georgijs Surkovs savā pirmajā iestudējumā Valmieras teātrī melodramatiskās mīlestības stāstam saglabājis padomju vidi un optimistisko naivumu, kas tik ļoti raksturīgs 60. gadu noskaņojumam Padomju Savienībā.

"Mainās laika varonis. Katrā laikā ir savs varonis, un tie laiki nedalās pat 100 gados, bet 10 gados," uzskata izrādes režisors Georgijs Surkovs. "Temats paliek tas pats, bet izpausme, kā cilvēks mēģina sevi pierādīt un apliecināt, ko jūt un mīl, - tikai forma mainās."

Padomju laika sapņu profesijas pārstāvi - stjuarti Natāliju - atveido Inga Apine, bet jaunā un daudzsološā padomju fiziķa lomā iejutīsies Mārtiņš Meiers.

"Tur bija karš nesen beidzies, un cilvēki gribēja dzīvot, un šeit viņi ļoti grib dzīvot. Tas, ka laika ir maz un mēs jau to aizmirstam šeit, tagad, šodien, tai savā skrējienā pēc karjerām un visa," turpina Meiers.

"Mīlestībā jau tā ir. Tu jau tāds muļķis vien paliec tajā brīdī, kad esi iemīlējies, tad jau neko ļoti gudru un pārdomātu nedari," atzīst aktrise Inga Apine.

"Mēs taisām tā, lai cilvēks, izejot no šīs izrādes, jūtas mazliet kā iemīlējies. Grib piezvanīt savam mīļotajam vai iepazīties ar kādu stjuarti," - tā Meiers.

Ļauties romantiskām izjūtām un pārdomāt iespējas doties kādā lidojumā varēs jau no rītdienas vakara, kad režisora Georgija Surkova iestudētā luga “104 lappuses par mīlestību” Valmieras teātrī piedzīvos pirmizrādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti