Latvijas Leļļu teātra rekonstrukcija noslēgusies: ēka nodota ekspluatācijā

"Rekonstrukcijas darbi Latvijas Leļļu teātrī ir sekmīgi noslēgušies, un ēka ir nodota ekspluatācijā, par ko mums ir patiess prieks. Ēkas nodošanas procesā bija jāveic nelieli uzlabojumi un precizēšanas darbi, lai nodrošinātu ēkas atbilstību visiem regulējošajiem standartiem un nodrošinātu Leļļu teātra mazajiem skatītājiem drošu un patīkamu vidi. Šobrīd sākusies teātra pārvākšanās uz vēsturisko mājvietu Kr. Barona ielā. Ēkas atslēgas teātrim plānots nodot 2023. gada 1. decembrī, kad arī tiks uzsākta pašas ēkas ekspluatācija, un jau 15. decembrī tiks rīkota teātra atklāšana ar pirmajām izrādēm," atzīmēja Jeļena Gavrilova.

Latvijas Leļļu teātra rekonstrukcijas projekts Kr. Barona ielā 16/18, Rīgā, ir noslēdzies, un ēka ir nodota ekspluatācijā 2023. gada 9. novembra  vakarā. Teātris jau šobrīd uzsācis pārvākšanās procesu uz savu vēsturisko mājvietu un skatītājus ar pirmajām izrādēm atjaunotajās telpās gaidīs šī gada 15. decembrī, informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

"Šī ir simboliska dāvana bērniem Lāčplēša dienā! Būvniekiem šis ir beigu punkts paveiktajā darbā, bet mums šis ir nākamais ceļa posms ceļā pie mūsu skatītāja. Mūs sagaida darbīgs mēģinājumu process, jo dažas no plānotajām izrādēm, kā piemēram režisora Edgara Kaufelda iestudējumu "Sivēnam pa pēdām", varam mēģināt tikai mūsu vēsturiskajā mājvietā Kr. Barona ielā. Savukārt atklājot teātri, skatītājus sagaidīsim ar režisora Rūdolfa Gediņa jauniestudējumu "Riekstkodis un Žurku ķēniņš"," norādīja Latvijas Leļļu teātra valdes loceklis Mārtiņš Eihe.

Sākotnēji plānotais energoefektivitātes projekts izvērtās krietni lielākā ēkas pārbūves un rekonstrukcijas projektā, jo jumta nomaiņas procesā atklājās, ka daļa ēkas nesošo konstrukciju ir avārijas stāvoklī. Līdz ar jauno darbu nepieciešamību, sākotnēji plānotais nodošanas termiņš Leļļu teātra ēkai no 2022. gada 27. novembra tika pagarināts par gandrīz vienu gadu ieplānotās ēkas rekonstrukcijas veikšanai.

KONTEKSTS:

Latvijas Leļļu teātris savā vēsturiskajā ēkā Barona ielā nav darbojies kopš 2021. gada, kad tur uzsākti rekonstrukcijas darbi. Būvdarbu laikā par teātra pagaidu mājām kļuva Rīgas Latviešu biedrības nams.

Būvdarbu mērķis ir paaugstināt energoefektivitāti un uzlabot energovadību Latvijas Leļļu teātra ēkā Kr. Barona ielā. Vienlaikus būtiski plānots uzlabot ēkas estētisko un tehnisko stāvokli, lai tā organiskāk iekļautos pilsētvidē. Projektā paredzēts ēkai siltināt ārsienas, cokolu, bēniņus un jumtu, nomainīt logus un koka ārdurvis, modernizēt esošo siltummezglu, pārbūvēt un modernizēt apkures sistēmu, rekonstruēt esošo ventilācijas sistēmu. Plānots, ka veiktie rekonstrukcijas darbi un energoefektivitātes pasākumi palielinās komforta līmeni Latvijas Leļļu teātra telpās. Teātra darbinieki iegūs komfortablāku un pozitīvāku darba vidi, bet skatītājiem būs patīkamāk apmeklēt izrādes. Iecerēts, ka ne mazāk kā par 31% gadā samazināsies izmantotā siltumenerģija, tādējādi teātris varēs maksāt mazāk par komunālajiem pakalpojumiem (siltumu un elektrību) un ietaupīt finanšu līdzekļus.

Projekta budžets ir 3 677 255,12 eiro, ar PVN.

Ēka Krišjāņa Barona ielā 16/18, Rīgā, ir kultūras un vēsturiska vērtība. Pēc arhitekta Ernesta Poles projekta 1911. gadā celtajā divstāvu ēkā ir atradies kino, aptieka, grāmatu spiestuve un zīmogu darbnīca, kafejnīca un vairākas tirgotavas. Ēkas ekspluatācija tika sākta 1924. gadā. Kopš 1944. gada te darbojas Latvijas Leļļu teātris. Nelielā ēka atrodas UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta "Rīgas vēsturiskais centrs" aizsardzības zonā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti