Liepājas teātris piedāvās vasaras rezidences; atrisinājies zemes jautājums teātra Mazajai zālei

Šonedēļ oficiāli apstiprināja Liepājas teātra jaunos vadītājus. Par māksliniecisko izaugsmi rūpēsies režisors Valters Sīlis, bet teātra saimnieciskās rūpes uzņemsies bijusī valdes locekle Eva Ciekurze. Gan viens, gan otrs Latvijas Radio uzvēra esošos teātra resursus un vērtības, taču vienlaikus būs jādomā, kā mazināt finansiālo plaisu starp valsts profesionālajiem teātriem un pašvaldības teātri. Teātra jaunā vadītāja atklāj arī kādu jaunumu – beidzot izdevies apvienot zemes gabalus, kas ļaus uzsākt teātra Mazās zāles ieceri. Vēl viens jaunums – Liepājas teātris vasarā varētu kļūt par rezidenču vietu māksliniekiem.

Liepājas teātris piedāvās vasaras rezidences; atrisinājies zemes jautājums teātra Mazajai zālei
00:00 / 06:56
Lejuplādēt

Satiekot jauno valdes locekli mākslinieciskajā jomā Valteru Sīli Liepājas teātrī viņa pirmajā oficiālajā darba dienā šajā amatā, viņš strādā kā režisors, jo kopā ar aktieriem gatavojas jaunai pirmizrādei Liepājas teātrī. Līdzās saviem pienākumiem mākslinieciskā jomā viņš turpinās iestudēt izrādes Liepājas teātrī, turklāt tieši Liepājā jau otro reizi tandēmā ar Rasu Bugavičuti-Pēci. Iestudējums "Tēvs klusums" pirmizrādi piedzīvos aprīlī.

"Tas ir stāsts par galveno varoni Maiju, kura ierodas sava tēva jubilejas koncertā. Viņas tēvs ir diriģents jauktajam korim. Būs koris "Laiks", kas piedalīsies šajā izrādē. Pirmā daļa būs koncerts, otrā būs jubileja, kad pēc svinīgā koncerta visi koristi un tuvie mūzikas cilvēki sanākuši kopā sveikt meistaru, ir meita, no kuras skatupunkta mēs šo redzam, bet kuras attiecības ar tēvu ir gauži mazas, ir mēģinājums pietuvoties," stāsta režisors.

Taujāts par izaicinājumiem, uzņemoties valdes locekļa pienākumus mākslinieciskos jautājumos Liepājas teātrī, režisors Valters Sīlis uzsver, ka pēc 15 gadus ilga darba ir laiks izmaiņām dzīvē, – ne tikai pašam veidot izrādes, kas līdz šim darīts galvenokārt gan Nacionālajā teātrī, gan "Dirty Deal Teatro", bet vienlaikus uzņemties rūpes arī par citiem teātrī. Pret Liepājas teātri man ir īpaši siltas jūtas, saka Valters Sīlis: "Tas nav viegls uzdevums, bet sapratu, ka ir jāuzņemas atbildība – piedalīties. Iepriekš ar "Liepāja – Latvijas galvaspilsēta", "Biogrāfija. Spēle" ar šo kolektīvu bijusi ļoti laba pieredze, tāpēc nolēmu pieteikties šim konkursam un nopietni tajā startēt."

Valters Sīlis spriež, ka jādod iespējas jaunajiem māksliniekiem:

"Ļoti svarīgi riskēt ar jauniem māksliniekiem, jo tikai tā mēs varēsim, uzticoties viņiem, dot iespēju radīt nākamo paaudzi, kura varēs startēt šajā konkursā. Tas ir ļoti svarīgi, lai cilvēkiem augtu muskuļi un viņi varētu strādāt dažādās teātra formās."

Runājot par teātra formām un ilgstoši Liepājā loloto ideju par teātra Mazo zāli, beidzot piedzīvots kāds būtisks pavērsiens, atklāj valdes locekle administratīvajā un saimnieciskajā jomā Eva Ciekurze, viņa arī līdz šim bijusi Liepājas teātra valdes locekle un situācija teātrī nav sveša: "Visos projektos ir kāds klikšķa brīdis. Tas, kas šobrīd ir izdarīts, ir notikusi zemes gabalu apvienošana. Bija jāapvieno zemes gabali, bet tas bija sarežģīti pilsētas kultūrvēsturiskajā centrā, taču jāsaka paldies būvvaldei, kas ierakās dziļi vēsturē, lai panāktu vienošanos un šo zemes gabalu apvienošanu izdarītu."

Tā kā zemes gabali apvienoti, iespējams doties tālāk, sludināt metu konkursu un meklēt tam finansējumu. Zemes gabals ir nelielais skvērs starp Trīsvienības baznīcu un teātri, kur arī iecerēta piebūve – teātra jaunā Mazā zāle.

Skvērs, kurā iecerēta piebūve jaunajai Liepājas teātra Mazajai zālei.
Skvērs, kurā iecerēta piebūve jaunajai Liepājas teātra Mazajai zālei.

"Mūsu piedāvājums un redzējums ir vienots un saskaņots ar pašvaldību, uz to mēs mēģinām kopīgiem spēkiem iet; garantijas nav, bet kaut kam ir jātic, tas ir saistīts ar klimata ietekmes mazināšanu. Tas ir virziens, kur finansējumu ir iespējams iegūt. Mērķis ir uzbūvēt klāt apmēram 1500 kvadrātmetrus vēsturiskajai ēkai. Kopā ar darbiem arī šajā ēkā panākt to, lai jaunā ēka nepatērē vairāk, ietekme uz klimatu nepalielinās, kaut gan esam ieguvuši vēl papildus 1500 kvadrātmetrus," skaidro valdes locekle.

Eva Ciekurze uzsver, ka līdz šim valstī pietrūkusi politiskā griba, risinot jautājumu – no pašvaldības pārņemt Liepājas teātri –, vismaz daļēji rūpes valstij būtu jāuzņemas, spriež Eva Ciekurze. Atalgojums Liepājas teātrī aktieriem ir zemāks nekā citos profesionālajos teātros.

Liepājas teātrī strādā 27 aktieri.

"Manuprāt, vislabākais un īstenojamais risinājums ir kaut kāda veida valsts līdzdalība, jo – kāpēc šī atšķirība ir radusies? Varu kļūdīties, bet no 2020. gada Kultūras ministrija ir realizējusi mērķtiecīgu politiku, lai kultūras nozarē profesionāļiem paceltu atalgojumu, tas patiešām ir iepludinājis ļoti lielus dotāciju līdzekļus, tai skaitā Kultūras ministrijas pārraudzībā esošajos teātros. Tas ir izveidojis atšķirību. Es domāju, ka tam nav juridisku šķēršļu, bet tam nav politiskas gribas," uzsver Ciekurze.

Jaunā valdes locekle administratīvajā un saimnieciskajā jomā Eva Ciekurze akcentē vēl kādu jaunumu Liepājas teātrī, kas veicinātu sadarbību arī starptautiskā mērogā:

"Mēs vasarā taisīsim rezidences, jo mums ir dienesta mājvieta, kur dzīvo mākslinieki, kuri sezonā no citām pilsētām iestudē šeit; bet, kamēr mēs visi esam atvaļinājumā, šī vieta ir brīva, – kāpēc ne?

Mēs varam aicināt vietējos un starptautisko māksliniekus, kuri šeit var rezidēt brīvi, skaistajā Liepājas vasarā. Tā paplašināt sadarbības."

Līdz šim ilgstoši Liepājas teātri vadīja Herberts Laukšteins, kurš vienlaikus bija arī teātra mākslinieciskais vadītājs. Viņa laikā teātris piedzīvojis nozīmīgu izrāžu tapšanu, "Spēlmaņu nakts" balvu birumu, jauno aktieru kaldināšanu. Pagājušā gadā daļa aktieru pieprasīja vadības maiņu, sekoja brīdis, kad beidzās valdes pilnvaru laiks, nu ievēlēti jauni valdes locekļi, kuru pienākumi būs dalīti administratīvajā un mākslinieciskajā jomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti