Stāsti

Brīvības iela Sedā jau no pilsētas dibināšanas padomju gados

Stāsti

Atjaunotā zivju pārstrādes ceha ēka Papē ļaus ieskatīties vēsturē

Tapusi kāda īpaša dāvana valsts simtgadē - 100 deči Latvijai

Tapusi īpaša dāvana valsts simtgadē – «100 deči Latvijai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latgales vēstniecībā “Gors” no otrdienas apskatāma mākslinieces Anneles Slišānes tekstilmākslas darbu izstāde “100 deči Latvijai”. Divu gadu garumā Annele īstenoja šo projektu kā dāvanu Latvijas simtgadei, stellēs noaužot no dažnedažādiem materiāliem 100 deķus Latvijai.

Latgales vēstniecībā “Gors” uz grīdas salikti audumos sarullēti Anneles Slišānes noaustie deķi. Uz katra no tiem uzlīmēti uzraksti – saulespuķe, ķimene, raudene. Tinot tos ārā, pārsteigums acīm, vērojot, no kādiem materiāliem katrs deķis tapis, un gaisā sāk virmot patīkams dabas aromāts.

Deķu izejmateriāli sadalīti tematiski pa trim daļām: otrreiz lietojamie materiāli, daba un kā savulaik audušas vecmammas.

Izstāde pārsteigs un enerģiski uzrunās apmeklētājus gan ar iekārtojumu, gan smaržu. Simts deķi Latvijai ir mākslinieces Anneles Slišānes dāvana Latvijai simtgadē.

“Ideja radās 2016.gada vasarā, domājot par manu pienesumu Latvijas svinībās, tad es paskaitīju laiku un tad man sanāca 100 nedēļas līdz šī gada svinībām, un tad es domāju realizēt to aušanas veidā, jo tas ir tas, ko man patīk darīt, tad es 2016.gada augustā sāku realizēt šo projektu,” stāsta Annele Slišāne.

Veidojot eksperimentus no materiāliem, tiek īstenota ideja par dabas vērtību saglabāšanu, Latvijas dabas iepazīšanu un pasaules ilgtspējīgu attīstību, aužot deķus no otrreiz izmantojamiem materiāliem jeb tas, kas nonācis Anneles mājās ar ikdienas lietām un priekšmetiem – kā žurnāli, avīzes, riteņa riepas, bērnu rotaļlietas un vēl citiem. Pirmais dečs tika noausts 2016. gada augustā un pēdējais vien pirms dažām dienām.

“Sāku es ar vībotni, ar raganas zāli, nobūru visu savu projektu, lai viss izdodas, tas tāds lidojošais augs, ar viņiem var lidot sapņos. Lidojošie ir vairāki, ir vēl pienenes, usne, visi, kas lido dabā. Beidzu es ar maizes iepakojuma aizdarēm. Tas tā simboliski par vērtībām, par maizi, par rudzu maizi kā latviešu tautas vērtību,” skaidro Annele Slišāne.

Līdz šim Anneles Slišānes tekstilmākslas projekta “100 deči Latvijai” darbus varēja redzēt izstādēs vairākās Latvijas pilsētās. Paralēli izstādēm rokdarbniece turpināja aust, un tagad Latgales vēstniecībā “Gors” ir iespējams redzēts visus 100 noaustos deķus.

“Pašai man tas bija tās pilns atklājuma process. Man jāsaka paldies deķiem, ka viņi man ir parādījuši nelielu izpratni par bezgalību, deķi parādījuši bezgalīgu deķu iespējamību. Atklājumu, piedzīvojumu, prieka pilns projekts. Šogad paredzētas divas izstādes: “Gorā” lielā izstāde, un pēc tam mūsu tētim paliktu 70 gadi, Antonam Slišānam 70 būs decembrī Upītē izstāde, bet nekas nav beidzies. Skaitlis simts, bet man idejas ir radušās vēl un vēl klāt,” neslēpj Slišāne.

Latgales vēstniecības “Gors” vadītāja Diāna Zirniņa atzīst, ka šī ir neparasta izstāde, kas divu mēnešu garumā radīs omulīgu māju sajūtu.

“Šī tekstilmākslas izstāde unikāla un citādāka nekā visas citas. Annelei ir stāsts ne tikai tas, ko viņa dara, bet kāda viņa ir – fantastisks cilvēks, cik liela un stipra ģimene un cik stipra ir viņa pati, un es domāju gan gara spēku, gan dzīves dažādību varēs redzēt deķos,” uzskata Diāna Zirniņa.

Izstāde Latgales vēstniecībā “Gors” skatāma 2. oktobra līdz novembra beigām. Savukārt 26.oktobrī Gorā notiks Anneles Slišānes grāmatas “100 deči Latvijai” atvēršanas svētki, grāmatā būs deķu fotogrāfijas un stāsti. Atvēršanas svētkos apmeklētājiem būs iespēja tikties arī ar deķu idejas un realizācijas autori Anneli Slišāni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti