Sidnejas Latviešu teātris ar iestudējumu «Kabarē de Rīga» viesojas Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Austrālijas latvieši mēneša garumā viesojas dažādās Latvijas pilsētās ar teatrāli muzikālu uzvedumu “Kabarē de Rīga”, kas vēstī par Rīgu pagājušā gadsimta 20.-30. gados. Amatierteātra viesošanās nupat kā aizvadīta Alūksnē un Smiltenē, bet jau trešdien aktieri kopā ar Latvijas mūziķiem dosies uz Cēsīm.    

Ar dziesmām, dejām un humoristiskiem dialogiem Sidnejas Latviešu teātra aktieri uzbur ainu, ko savās atmiņās aprakstījis viesmīlis Aleksandrs Bāris.

12 izrāžu tūre Latvijas pilsētās plānota pēdējos divus gadus. Tautieši no Austrālijas atzīst, ka tik daudz skatītāju, cik šeit, Austrālijā sapulcēt neizdodas. Sidnejas Latviešu teātra kolektīvā nav neviena profesionāla aktiera, šo par vērtīgu brīvā laika pavadīšanas veidu atzinuši latvieši, kuri mīt Sidnejā, Melburnā un Adelaidā.

“Latviešu sabiedrība ir mana galvenā sabiedrība, protams, man ir austrāliešu draugi. Dziedu vīru korī, jauktā korī, taisu mākslas izstādes, fotografēju pasākumus, taisu filmas. Visi tie, kas ir ļoti aktīvi, viens otru pazīst visā pilsētās,” atzīst Austrālijas latvietis aktieris Ojārs Greste.

Divas nedēļas pirms pirmās izrādes Latvijā, kas bija Alūksnē, aktieri ik dienu aizvadīja mēģinājumos Rīgā. Tur tie tikās ar Latvijas aktieriem Indru Burkovsku un Baibu Volanti un mūziķiem, kuri piedalās izrādē.

Linda Ozere, kura teātri spēlē paralēli pētnieciskajai darbībai Sidnejas Universitātē, novērojusi, ka latviskās identitātes uzturēšana Austrālijas latviešu trešajā paaudzē, tātad cilvēkiem, kuru vecāki jau dzimuši Austrālijā, ir unikāls piemērs.

“Mums ir tāda vasaras vidusskola, un aizgāju ar jauniešiem fokusgrupās aprunāties, un galvenais, kas nāca, bija tas, ka no draudzības, caur kopējiem piedzīvojumiem latviešu sabiedrībā viņi dejo tautasdejas, dzied koros. Valoda vispārīgi viņiem ir otrā plānā, tas nav tas svarīgais, svarīgais ir identitāte,” stāsta Linda Ozere.

Austrālijas latvieši atzīst, ka gribētu katru no pilsētām, kur dodas, apskatīt, bet laika ir maz un diez vai tas izdosies.

Arī teātra trupas vadītājam Jānim Čečiņam šī viesošanās Smiltenē ir īpaša, jo te pirms došanās uz Austrāliju dzīvojusi viņa māte.

“Tā sajūta bija tāda, ka tiešām esmu kaut ko no tā, ko man māte un vecāki, un vispār visa tā latviešu sabiedrība mums Austrālija devusi, ka to mēs esam atveduši mājās,” saka aktieris, iestudējuma autors Jānis Čečiņš.

Sidnejas Latviešu teātris no Austrālijas ar teatrāli muzikālo uzvedumu “Kabarē de Rīga” Latvijā viesosies līdz 18. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti