Dienas ziņas

Baltkrievijā notiek parlamenta vēlēšanas

Dienas ziņas

Dejotāji iesaistās savu tērpu darināšanā

Radošā diena ar Latvijas brūno zeltu

Radošajā dienā keramiķa Gailuma darbnīcā top darbi valsts svētku izstādei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mūžībā aizgājušā Latgales keramiķa un patriota Pētera Gailuma keramikas darbnīcā “Podnieki” notika valsts svētkiem veltīta Radoša diena. Tās dalībnieki ir māla pulciņa apmeklētāji, ko Rēzeknes novadā Rogovkas ciemā vada keramiķa sieva Maija Gailuma. Par godu svētkiem tika kurināts arī lielais ceplis, ko savulaik darīja arī pats keramiķis. No Radošajā dienā izveidotajiem darbiem tiks veidota valsts dzimšanas dienai veltītā izstāde.        

Keramikas darbnīcas “Podnieki” māla pulciņš pieaugušajiem ir ļoti populārs, un pastāvīgi tajā darbojas aptuveni 15 cilvēki, stāstīja tā vadītāja, vietējas mākslas skolas skolotāja Maija Gailuma.

Lielākoties tie ir vietējie iedzīvotāji, taču ir arī tie, kas brauc uz nodarbībām no kaimiņu novadiem. Māls visu iztur, pieņem un patur, tā ir relaksācija, stāstīja Maija. Un nekad nevar zināt, kas sanāks gala rezultātā.

“Sava veidā meditācija, pabūt ar sevi klusumā, pārdomāt, kas pa nedēļu ir noticis,” darbošanos ar mālu aprakstīja Radošās dienas dalībnieks no Rogovkas Arvīds.

“Nevar neko zināt, jo it kā dari, lai būtu tā, bet rezultāts pavisam savādāks, varbūt kaut kas atkrīt noplīst, nesanāk. Pašlaik tas ir tāds, bet, kad izņems no cepļa, tas varētu būt savādāks,” stāstīja Arvīds.

Radošās dienas dalībniece no Kārsavas Liene stāstīja, ka pamanīja aicinājumu piedalīties Rēzeknes novadā konditorijas veikalā.  “Tur bija afiša, un man uzreiz tāda doma, ka mazajiem vajag kaut ko tādu, man arī pašai gribējās, bet galvenais - mazajiem padarboties ar mālu. Viss ļoti labi, pirksti darbojas. Tāda forša maza komūniņa viņiem tā sataisīta, visi draugi, svešos uzreiz pieņem,” stāstīja Liene.

Šoreiz radošā diena “No Latvijas brūnā zelta” norisinās, sagaidot Latvijas valsts svētkus, par godu tam tika kurināts arī ceplis.

To savulaik ir darījis arī  Maijas vīrs  - pazīstamais Latgales keramiķis Pēteris Gailums, kas mūžība devies pirms trim gadiem.

Viņš bija īsts Latgales patriots, atceras Maija, pirmais, kas pie savas mājas piestiprināja Latgales karogu, kam rūpēja savs novads un tā cilvēki. Tradīcija kurināt lielo cepli tika iedibināta, ik gadu pulcējot kopā draugus Pēterdienu svinībās, un tagad cepļa kurināšana ir viens no keramiķa atceres pasākumiem.

“Tagad, kad vairs tā Pētera, mūsu saimnieka, nebija, mēs sapratām, ka tā varētu būt kā viņa piemiņa, varbūt tāda sēru diena, tad kad mēs kurinām cepļus. Tas ir svarīgi. Es gribu, lai tas ir svarīgi maniem bērniem un mazbērniem. Valsts svētkus var svinēt dažādi. Rītdien izņemsim cepli, es tā domāju, ka rītdien arī saliekam izstādi no šiem darbiņiem,” pastāstīja Maija Gailuma.

Svētku noskaņojumu “Podnieku” darbnīcas dalībniekiem papildināja arī uz ugunskura  pagatavota  zupa un sirsnīgs muzikālais pavadījums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti