Dienas ziņas

Simt gadu cilvēka mūžā

Dienas ziņas

Žaņa Katlapa balva – U. Dumpim un A. Keišam

120 miniatūras tautumeitas Alūksnē

Izstādē Alūksnē apskatāmi 120 miniatūri latviešu tautastērpi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Alūksnes muzejā turpmāk būs apskatāms unikāls trimdā dzīvojušas novadnieces Austras Lindes veikums – 120 miniatūri latviešu tautastērpi, kas mugurā lellēm. Tie tapuši pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados Amerikā, un uz Latviju šo kolekciju atvedusi autores meita.

Netālu no Alūksnes, Ziemeru pagastā dzimusī Austra Linde 2.pasaules kara laikā kopā ar ģimeni devās bēgļu gaitās un galu galā nonāca Amerikā, kur tad arī tapa vērienīgā kolekcija. Austras meita Astra, kas pārceļoties uz dzīvi Latvijā pirms nu jau vairāk nekā 20 gadiem, atveda līdzi arī mazās tautumeitas, atceras, ka iesākums visam bijis gatavojoties kādam turienes latviešu pasākumam.

"Pirms tam viņa taisīja visādas sedziņas. Es jau teicu, ka mums tāda sedziņu ražotne bija pagrabā, viņa tik taisīja sedziņas, bet mums jau visiem bija viņas, atklāti runājot, apnikušas. Tad viņa uztaisīja tās lellītes, vienu divas trīs un tad vienkārši, arvien vairāk. Viņa aizrāvās ar to dažādību, latviešu tautisko mantojumu," stāsta  Austras meita Astra Pavlovska.

Tērpi gatavoti pēc Latvijas Lauksaimniecības kameras 1939. gadā izdotas grāmatas, kur diezgan smalki bijusi aprakstīta dažādu novadu tērpu gatavošanas gaita. Joprojām saglabājušās arī Astras tēva gatavotās nelielās stellītes. "Proporcijas ir apmēram viens pret četri, un, lai uztaisītu tos mazos svārciņus, uzaustu, tas viss ir samazināts, samērā komplicēti. Tad, kad bija tie izšuvumi un krādziņas, tad viņa lietoja tādu lupu ar apgaismojumu," skaidro Astra.

Līdz šim lellītes bijušas apskatāmas arī citviet Latvijā, tomēr kolekcijas īpašniece atzīst - īsti piemērotas ceļošanai tās nav, savukārt mājās nav tik piemērotas vietas, kur lelles glabāt, tāpēc bijis prieks par Alūksnes muzeja piedāvājumu izveidot pastāvīgo ekspozīciju. "Redzot to unikalitāti, to latvisko mantojumu, ko ir mums atstājusi mūsu novadniece Austra Linde, kurai šogad tāpat kā Latvijai aprit 100 gadi, mēs nešaubīgi zinājām, ka tas ir jārāda sabiedrībai un uz ilgāku laiku," norādīja Alūksnes muzeja direktore Diāna Pelaka.

Izstādē ievietots arī ekrāns, kur digitālā veidā atrodama informācija par tautas tērpu darinātāju, savukārt viegli un ātri uzzināt to, vai ekspozīcijā ir arī lellīte ar apmeklētāju interesējošās vietas tērpu, palīdzēs no koka gatavota karte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti