Brīvdabas muzejā priecē mūsdienu amatniecības festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Daudzi mūsdienu amatnieki sestdien, 4.augustā, un svētdien, 5.augustā, pulcējas Brīvdabas muzejā. Lai gan mēroga ziņā mūsdienu amatniecības festivāls nav salīdzināms ar ikgadējo gadatirgu, muzejā netrūkst ne amatnieku, ne pircēju.

Viena no būtiskākajām atšķirībām starp ikgadējo Brīvdabas muzeja gadatirgu un mūsdienu amatniecības festivālu ir iekļauta jau pašā nosaukumā – mūsdienu. Piemēram, daudzi mākslas darbi ir radušies mūsdienu bezatkritumu idejas iespaidā.

"Šis kādreiz bija gāzes balons. Te bija ventilis un te bija rokturītis. Viņš tika sakopts, sagriezts, un tagad viņš skan," stāsta Juris Cers, kurš izgatavo mūzikas instrumentus – zvangas.

Sākotnējā ideja izgatavot draudzenei dāvanu pāraugusi hobijā, bet no hobija darbā, kas spēj uzturēt pašu. Zvangu pircēji galvenokārt ir ārzemnieki, kas pērk internetā, taču netrūkst arī vietējo.

Līdzīgi arī Ievai un Jurģim Sīmansoniem. Viņi, iedvesmojoties no dabas, radījuši sveces, kas izskatās kā akmeņi. Juris ir kalējs, Ieva lej sveces.

 

"Tas sākās kā hobijs, bet aizgāja jau kā pamatdarbs uz doto brīdi. Mēs paši arī visas formas gatavojam, modeļus taisām, tāpēc tieši tāda veida sveces citiem nebūs. Bet tā liešana – sieva lej, tonē, tas ir viņas," atzīst Ieva un Jurģis Sīmansoni.

Aira Lesiņa desmit gadus strādā savā darbnīcā un tikpat ilgi piedalās gadatirgos. Īpašu prieku un motivāciju turpināt viņa saņem no pircējiem, kas atgriežas.

 

"Nav tā, ka skatīsies lētāko. Ja viņiem patīk, viņi pērk. Un atgriežas cilvēki. Viņi stāsta, ka viņiem saplīsa tā krūze un viņi nespēj no citas dzert. Tad man liekas, tik turpini un dari," klāsta Lesiņa.

Mūsdienu amatniecība iemieso arī nezūdošās vērtības. "Kā visiem dzīvē ir bijis, kāpumi un kritumi, tā arī bijis ar dzintaru," norāda Anita Kovjāzina.

Dzintaru pašlaik pērkot visas paaudzes. Kovjāzina ar dzintaru strādā 62 gadus jau kopš otrās klases. Zināšanas viņa nodevusi znotam:

"Šeit ir nākošais mans ģimenes turpinātājs, kurš arī lēnām pārņem visas manas zināšanas. Un pašam ļoti daudz jaunu ideju, zināšanu."

Astotais mūsdienu amatniecības festivāls Brīvdabas muzejā šogad pulcē 140 dažādu amatu meistarus. No tiem 29 festivālā piedalās pirmoreiz. Festivāls turpināsies arī svētdien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti