Labrīt

Latvijas tirdzniecībā ar Izraēlu pašlaik lielākās grūtības sagādā loģistika

Labrīt

Pasaules universitāšu reitingos Latvija izkrīt no pirmā tūkstoša; vainīga vāja pētniecība

Izstādē "Tīrums" radoši senās prasmes savienotas ar mūsdienīgu pieeju

Senās amata prasmes mūsdienīgā pieejā kultūras centra «Iļģuciems» izstādē «Tīrums»

Cik radoši senās amata prasmes var savienot ar mūsdienīgu pieeju – par to skatītāji varēs pārliecināties jaunajā izstādē "Tīrums", ko ceturtdien, 19. oktobrī, atklās kultūras centrā "Iļģuciems". Izstādē savu veikumu gada garumā rādīs septiņas centra lietišķās mākslas studijas, kā arī gleznošanas studija "Grīva". Izstādei izraudzītā tēma "Tīrums" atklāsies keramikā, rokdarbos, pinumos, metālkalumos, rotās un citos lietišķās mākslas darbos.

Izstādei izraudzītā tēma "Tīrums" ir atsauce uz vienu no šī gada Dziesmu svētku skaistākajiem notikumiem – koru lielkoncertu ar šādu pašu nosaukumu.

Senču mantojums tajā cieši savijās ar šodienu un nākamību, un ļoti līdzīgi tas ir arī jaunajā izstādē kultūras centrā "Iļģuciems", stāsta tās kurators un keramikas studijas "Ceplis" vadītājs Elvijs Krevics: "Viennozīmīgi, ka tas, ko šeit var redzēt, ir tautas aroda prasmes, bet, ņemot vērā, ka mēs dzīvojam 21. gadsimtā nevis 19., 18. gadsimtā vai vēl senāk, tad ikviens no groziem, ikviens no keramikas izstrādājumiem vai austajiem darbiem sevī ietver jau to laikmetīgo, to mūsdienīgo."

Izstādē pārstāvētas visas septiņas kultūras centra "Iļģuciems" lietišķās mākslas studijas. To veikums nav eksponēts atsevišķi, bet gan sapludināts vienotā veselumā un veido izteiksmīgu saspēli starp segām, jostām, lakatiem un keramikas darinājumiem vai arī starp klūgu pinumiem un metālkalumiem. Vēl Latvijas dabas noskaņas izstādē papildus ienes vāzēs un stendos izkārtotās smilgas, niedres un vilkuvāles,  kā arī koši oranžie ķirbji.

Izstāde "Tīrums" kultūras centrā "Iļģuciems"
Izstāde "Tīrums" kultūras centrā "Iļģuciems"

Tas viss kopumā tad arī veido latviskā tīruma noskaņu visplašākajā nozīmē, kā jau uzsvērts izstādes nosaukumā. "Ko tad īsti nozīmē "tīrums"? Tas nav tikai uzarts lauks, iesēta zāle vai labība," uzsver izstādes kurators. "Tīrums iekļauj arī sevī visu, kas ir apkārt, un līdz ar to arī šeit ikvienam izstādes apmeklētājam būs iespēja, tā teikt, simboliski nostāties tā tīruma malā un ieraudzīt, ka tur ir gan kārklu klūgas, kas aug tīruma malās, tur ir gan ūdens un meldri, no kuriem meldru pinēji rada savu mākslu, tur ir arī atrodams materiāls no zemes – māls, no kura keramiķi rada savu skaistumu, un tāpat tīrumā izaug arī tas materiāls, no kā adītāji un audēji rada savus mākslas darbus."

Izstāde "Tīrums" kultūras centrā "Iļģuciems"
Izstāde "Tīrums" kultūras centrā "Iļģuciems"

Kā tīrums atspoguļojas cimdos, ar ko īpaši slavena ir studija "Irbi", stāsta tās vadītāja Baiba Pilāne: "Ja tā labi skatās, tad to tīrumu var saskatīt gandrīz katrā cimdā. Kas ir tīrums? Tas mums asociējas ar kaut ko taisnstūrainu, kantainu, un tas ir arī tajos pašos spundiņraksta valnīšos, zīmējumos, krāsu izvēlē. Tur katrs kaut ko savu pieliek, un tā arī rodas tie tīrumi. Un tīrumā var atrast visādas krāsas, ja tā kārtīgi ieskatās, arī violeto, arī zilo, arī sarkanā drusciņ ir."

Komentējot, kāda šobrīd ir cilvēku interese par lietišķo mākslu, Baiba Pilāne teic: "Es studiju vadu tikai piecus gadus, bet pašā procesā esmu iekšā jau vairāk nekā 35 gadus, un man tiešām ir grēks sūdzēties, jo manā studijā ir daudz aktīvu dalībnieku, un nav tā, ka tie būtu tikai cilvēki ar baltām galvām. Jaunas meitenes gan rindā nestāv kā vecos laikos, bet man it kopumā vairāk nekā 25 aktīvas dalībnieces, un mums pašām te patīk."

Līdzīgs dalībnieku skaits ir arī gleznošanas studijā "Grīva", tās dalībnieku gleznas arī būs skatāmas izstādē, galvenokārt tās ir Latvijas dabas ainavas dažādos gadalaikos. Stāsta studijas vadītājs Juris Ģērmanis: "Ir tādi, kam ir priekšzināšanas bijušas, un ir tādi, kas te ir daudz iemācījušies un aug. No tiem, kas ir jau sevi atraduši, ir šīs ainavas ar mākoņiem autore Rita Tālmane. Tad ir Leonīds Baranovs. Viņš burtiski no nulles sāka, bet vairs nebaidās, es jūtu viņa attīstību. Viņa darbos ir naivums klāt, bet tie ir spoži un krāsaini. Te mēs redzam gleznu "Lavandu lauks", kuras autore ir Zemfira Ladika, kas ir kundze pāri astoņdesmit, bet joprojām ir mūsu grupas pamatsastāvā. Viens no seniem dalībniekiem ir Rolands Butāns, viņš ir autoritāte arī pārējiem dalībniekiem."

Izstāde "Tīrums" Rīgas kultūras centrā "Iļģuciems" būs skatāma no 19. oktobra līdz decembra vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti