Rīta Panorāma

Intervija ar ALTUM valdes priekšsēdētāju Reini Bērziņu

Rīta Panorāma

Intervija ar politologu Filipu Rajevski

"Lielās mūzikas balvas 2019" pasniegšanas ceremonija jau šovakar

Žūrija lēmumu par Lielās mūzikas balvas laureātiem pieņems vien dažas stundas pirms ceremonijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Nacionālajā operā un baletā 25. februārī pasniegs valsts augstāko apbalvojumu mūzikā – Lielo mūzikas balvu. Šogad tā tiks pasniegta septiņās kategorijās, un katrā no tām ir trīs nominanti. “Latvijas koncertu” direktors Guntars Ķirsis LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja, ka atbildi uz pašu būtiskāko vakara jautājumu – kas saņems Lielās mūzikas balvas – vēl nezina neviens, jo žūrijas sēde, kurā pieņems lēmumu, gaidāma vien dažas stundas pirms ceremonijas.

Lielās mūzikas balvas ceremonijā pasniegs balvu arī portāla “Delfi” lasītāju balsojuma uzvarētājam. Savukārt Lielās mūzikas balvu par mūža ieguldījumu saņems komponiste Maija Einfelde un komponists Pauls Dambis.

Atskatoties uz pagājušā gada mūzikas ainu Latvijā, Guntars Ķirsis atzīmēja, cik daudz gan lielu, gan mazu jaunu koncertvietu atvērtas pērn.

“Kopā mēs rēķinām, ka akadēmiskās mūzikas jomā gadā notiek aptuveni 2000 pasākumu,” atklāja Ķirsis. Tas viss, gadam izskanot, tiek sakoncentrēts astoņās nominācijās (ieskaitot balvu par mūža ieguldījumu) un vienā vakarā.

“Protams, ka tie ir ļoti nozīmīgi svētki visai nozarei un, es domāju, arī visai valstij,” uzsvēra Ķirsis.

Stāstot par žūrijas darbu, Guntars Ķirsis atzīst, ka tas šogad bijis grūts tieši lielā mūzikas piedāvājuma dēļ: “Mūzikā jau mēs nekad arī nemēģinām izmērīt, kurš ātrāk spēlē vai kurš skaļāk spēlē, bet tur ir pilnīgi citi tādi, varbūt subjektīvi, raksturojoši elementi, kuri žūrijai tajā acumirklī, vai sekojot publikas reakcijai, šķiet svarīgi.”

Svinīgā balvu pasniegšanas ceremonija 25. februārī solās būt radoši piesātināta – uzsvēra Guntars Ķirsis. Ceremoniju vadīs LTV ētera personība Kristīne Komarovska un diriģents Ints Teterovskis. Pirmajā daļā uz skatuves uzstāsies Liepājas Simfoniskais orķestris ar Atvaru Lakstīgalu pie diriģenta pults, Latvijas Radio koris, kas izpildīs Maijas Einfeldes un Paula Dambja opusus korim. Tradicionāli uz operas skatuves muzicēs arī balvas nominanti.

Savukārt balvas laureātiem pasniegs personības, kas paši saņēmuši balvas dažādās mākslas jomās – gan tēlniecībā, vizuālajā mākslā, arhitektūrā, mūzikā.

“Būs pat “Grammy” balvas nominants,” atklāja Ķirsis.

Lielās mūzikas balvas žūrijā šogad mūzikas notikumus vērtēja: žūrijas  priekšsēdētājs, diriģents, komponists, JVLMA asociētais profesors – Andris Vecumnieks; diriģents, mūzikas pedagogs – Jānis  Erenštreits; muzikoloģe  –  Ināra Jakubone;  muzikoloģe,  JVLMA Muzikoloģijas katedras vadītāja – Ieva Rozenbaha; muzikoloģe, Latvijas Televīzijas Kultūras redakcijas vadītāja – Ieva  Rozentāle;  muzikoloģe, izdevniecības “Musica  Baltica” direktore – Solvita Sējāne; muzikologs, žurnālists, publicists – Armands Znotiņš.

Ceremonijas tiešraide no Latvijas Nacionālās operas un baleta vērojama pulksten 19.00 sabiedrisko mediju portālā LSM.lv un klausāma Latvijas Radio 3 “Klasika”. Savukārt no pulksten 21.15 ceremonija vērojama LTV1.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti