Rīta Panorāma

Intervija ar Intu Ķuzi

Rīta Panorāma

Latvija ielīgo Jāņus

Intervija ar folkloras un seno cīņu kopu "Vilkači"

«Vilkači» izlīdzina svaru kausus, piedāvājot vīru Jāņu dziesmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Folkloras un seno cīņu kopa „Vilkači”, viesojoties Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" atklāj, ka, izdodot albumu "Jānis", mūziķi vēlējušies izlīdzināt nevienlīdzību starp vīru un sievu Jāņu dziesmām.

Folkloras kopa „Vilkači” pērn sapratusi, ka Latvijā nav vīriem dziedamu Jāņu dziesmu.

„Latvijā ir vairāk nekā 200 folkloras kopas. No tām tikai piecas ir vīru kopas. Un, tā kā vēsturiski tas jau ir ilgāku laiku, tad tās skaistākās Jāņos dziedamās dziesmas, kas plašākai publikai pazīstamas, ir sieviešu dziedamās dziesmas,” stāsta „Vilkaču” mūziķis. „Daiļais dzimums r paņēmis visu to krāšņumu, kas tam pienākas, un noturējis arī mūzikā. Mēs gribējām tos svaru kausus izlīdzināt un sameklēt tādas, kas būtu īstas vīru dziesmas.”

Sievām ir vainagu vīšanas, apdziedāšanās, rasā mazgāšanās, buršanās un citas dziesmas, bet vīriem parasti piedēvē tikai alus un apdziedāšanās dziesmas, taču vīri dzied par visu to pašu, ko sievas, vienīgi repertuārs ir mazāks, skaidro folkloras zinātāji.

Jau vēstīts, ka folkloras un seno cīņu kopa „Vilkači” prezentēja Jāņu dziesmu albumu „Jānis” 13. Jūnijā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā tiks. Albumā ietverti 13 skaņdarbi – vīru Jāņu dziesmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti