Ventspilī uz vertikālajām klavierēm muzicēs franču pianiste Vanesa Vāgnere

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ventspilī, koncertzālē “Latvija”, 1. decembrī viesosies pazīstamā franču pianiste Vanesa Vāgnere (Vanessa Wagner), sniedzot koncertu uz Dāvida Kļaviņa radītā instrumenta “470i”, paziņojumā medijiem informē koncertzāles pārstāvji.

Mākslinieci, kuru izdevums “Le Monde” savulaik nodēvējis par savas paaudzes neparastāko pianisti, koncertā izpildīs skaņdarbus no pēdējā albuma “Inland”. Programmā iekļautas gan klaidoņa un “ielu vikinga” “Moondog”, Niko Mjūlija (Nico Muhly) un Braisa Deznera (Bryce Dessner) skaņdarbi, gan Filipa Glāsa (Philip Glass), Maika Naimena (Michael Nyman) un Vima Mertensa (Wim Mertens) kompozīcijas. Kā īpašs saldais ēdiens Latvijas klausītājam – Pētera Vaska skaņdarbs “Baltā ainava”.

Organizatori uzsver, ka Vanesa Vāgnere klausītāju uzmanību izpelnījusies, pateicoties savam talantam un spējām, kā arī izcilajai stila un estētikas izjūtai: “Ik koncertprogrammā, ierakstā vai radošā sadarbībā māksliniece demonstrē pārsteidzošu iejūtību un ieinteresētību.

Mūziķe spēj klasisko repertuāru “atjaukt” ar laikmetīgās mūzikas opusiem, savā arsenālā iekļaujot aizlaiku instrumentācijas un spēles paņēmienus, savienojot tos ar elektronisko mūziku un pārkāpjot žanru robežas.”

KONTEKSTS:

Vertikālās koncertklavieres “470i” ir šobrīd pasaulē lielākās – vairāk nekā 4,7 metrus augstas. Tās īpaši koncertzālei “Latvija” izgatavotas latviešu izcelsmes klavierbūves meistara Dāvida Kļaviņa uzņēmumā “Klavins Piano Manufaktura Kft” Ungārijā.

Atšķiras ne tikai klavieru izskats, bet arī skanējums.

“Šis instruments atšķiras no jebkuriem flīģeļiem un klavierēm, protams, tā lieluma dēļ. 4,7 metrus augstajām klavierēm ir daudz garākas un tievākas basa stīgas, kas rada skaidrāku, tīrāku un spēcīgāku skanējumu. Arī šo klavieru rezonators nodrošina skaņas kvalitāti, piešķirot tīrāku un sulīgāku skanējumu. Turklāt šajā koncertzālē instruments pirmo reizi ir attēlots tā, kā tas ir paredzēts – klavieres zālē ir integrētas, nevis noliktas uz skatuves kādā stūrī,” skaidro Dāvids Kļaviņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti