Kultūras ziņas

Rīgas svētki – 2020

Kultūras ziņas

"Mūsējās" – 50 pasakas par Latvijas sievietēm

VEF Kultūras pils atklāj koncertu sezonu ar džezu

VEF Kultūras pilī ar džeza koncertu atklāta jaunā sezona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Īstenā džeza kluba atmosfērā, VEF Kultūras pils sākusi jauno koncertu sezonu. Amerikāņu džeza pianista Bila Evansa mūzikas iedvesmoti, pašmāju augstas raudzes mūziķi 13. augustā sniedza klātienes koncertu.

Kā 10. marta vakarā pēc koncerta uzraksts “VEF džeza klubs” VEF Kultūras pilī nocelts un nolikts glabāšanai, tā tas palicis 5 mēnešus nekustināts. Un 13. augusta vakarā tas varēja atkal uzmirdzēt VEF Kultūras pils jaunās koncertu sezonas atklāšanā.

Izpārdotā koncerta klausītāju priekšā sen nepieredzētā attālumā mūziķi – Evilena Protektore, Krists Saržants, Toms Poišs un Kaspars Kurdeko. Šoreiz – gandrīz pirms 100 gadiem ASV dzimušā džeza pianista un komponista Bila Evansa iedvesmoti.

Komponists un pianists Krists Saržants par Bilu Evansu stāsta: “Viņš ir viens no, manuprāt, emocionālākajiem, melodiskākajiem, izjustākajiem džeza pianistiem, džeza mūzikas komponistiem mūzikas vēsturē, un katrs no mums, kurš ir mācījies džeza mūziku, agri vai vēlu, parasti agri ir sastapies ar viņa daiļradi, un es īsti nezinu nevienu, kuru tā nebūtu paķērusi. Un tā arī būtībā ir tā iedvesma. Katrā ziņā manā spēlē, manās kompozīcijās viennozīmīgi Bils Evanss ļoti ilgu laiku ir bijis viens no pamata iedvesmas avotiem skanējuma ziņā.”

Tikmēr džeza dziedātāja Evilena Protektore uzsver, ka Evansa mūzika ir neatkārtojama:

“Tā ir vienlaicīgi gan izaicinoša mūzikas ziņā, teorētiskajā ziņā, gan pilna ar tādu liricismu un izjūtām. Vienkārši brīnišķīga mūzika.”

VEF Kultūras pils jaunās koncertsezonas atklāšanu atzinīgi novērtēja arī koncerta apmeklētāji.

“Šodien bija ļoti brīnišķīgs vakars, ar Evilenu [..] tā ir mūsu zvaigzne. Latvijas zvaigzne. Viens no vismīļākajiem cilvēkiem mūsu Latvijā. Labi, ka viņa bija tieši pirmā un atklāja šo gaidāmo sezonu,” atzīmē koncerta apmeklētāji Nadežda un Vladislavs.

Savukārt koncerta apmeklētāja Vita atklāj:

“Uzzināju par koncertu burtiski vakar, klausoties “Klasisko” radio, kur bija intervija, un ceļā, vēl nenoklausoties interviju, sapratu, ka gribu atnākt un priecājos, ka izdarīju, un ir interese vēl vairāk papētīt par šo brīnišķīgo komponistu.”

Šī ir trešā Džeza kluba sezona VEF Kultūras pilī, stāsta VEF Kultūras pils projektu vadītāja Antra Dreģe. Līdz šim notikuši 5 līdz 8 koncerti gadā.

“Mums, VEF Kultūras pilij, šis ir īpašs gads – mums ir jubileja – 60 gadi. Protams, ka ieceres gada sākumā bija grandiozas, kā mēs to svinēsim, mēs izveidojām jaunu zīmolu VEF Kultūras pils rīkotajiem pasākumiem un brīnišķīgu vizuālo tēlu visam tam, kas tiek producēts no pašas pils. Un tas mums pašreiz ir palicies sapņa līmenī, un šobrīd ir atklājusies sezona, tikai tagad ar šo koncertu, un turpinājumā, protams, mums ir jātiek galā ar visiem pārceltajiem pasākumiem, un plānojam, protams, arī jaunus,” norāda Dreģe.

Drīzumā VEF Kultūras pils sola atklāt vairāk detaļu par oktobra beigās gaidāmo jubilejas koncertu, un divus datumus rudenī savos kalendāros var apvilkt arī džeza mīļotāji. Tomēr par dzīves neprognozējamību un spēju pielāgoties negaidītām situācijām ar humoru atgādināja arī kāds veiksmīgi atrisināts starpgadījums koncerta laikā, kad pēkšņi zālē nostrādāja signalizācija un daļa no klausītājiem palika otrpus priekškara.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti