Kultūras ziņas

Ventspilī atklāj koncertzāli "Latvija"

Kultūras ziņas

Klāt festivāls "Positivus"

Čaikovskis un Mendelszons satiekas Jūrmalā

Uguns un jaunības degsme Balanas un Harlioni koncertā Jūrmalas festivāla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jūrmalas festivālā 24. jūlijā uzmirdzēja divas jaunas zvaigznes, kas apbūrušas slavenāko pasaules koncertzāļu klausītājus – latviešu vijolniece Kristīne Balanas un pianists brīnumbērns no Lielbritānijas Džordžs Harliono. Kopā ar Jūrmalas festivāla orķestri un diriģentu Aināru Rubiķi viņi atskaņoja pasakaini skaisto Fēliksa Mendelszona Vijolkoncertu miminorā un Pētera Čaikovska Pirmo klavierkoncertu.

Jūrmalas festivāla koncertos vienmēr tiek dota iespēja ceļā uz atpazīstamību sevi izcelt arī jaunajiem mūziķiem. Latvijas Lielās mūzikas balvas “Gada jaunais mākslinieks” laureāte, vijolniece Kristīne Balanas savu vārdadienu šogad svinēja, uzstājoties Dzintaru koncertzālē un atskaņojot vienu no romantiskākajām Mendelszona kompozīcijām vijolei ar orķestri. Pēc uzstāšanās jauno mākslinieci sveica gan draugi, gan ģimene.

“Man ļoti, ļoti patīk spēlēt mājās, un emocijas uz skatuves ir superīgas, un sadarboties ar visiem mūziķiem, kurus es pazīstu personīgi, jo esam kopā mācījušies,” emocijas pauž vijolniece Kristīne Balanas. “Orķestris ir superīgs, un ar Aināru ir ļoti viegli sadarboties! Viņš muzikāli uzreiz uztver domu, un mums kopā ir ļoti viegli un labi strādāt.”

Tikmēr diriģents Ainārs Rubiķis atklāj, ka Mendelszona Vijoļkoncertu miminorā nospēlējuši “krietni savādāk, nekā mēģinājuši”.

“Nerunāju par tempa lietām vai kardinālām lietām, bet par sajūtu, pilnīgi citu mērķu un punktu sasniegšanu šajā koncertā,” saka Rubiķis.  

Koncerta otrajā daļā skatītājus ar virtuozitāti un izjustu melodiskumu aizkustināja par brīnumbērnu dēvētais deviņpadsmitgadīgais pianists Džordžs Harliono no Lielbritānijas. Ar Čaikovska Pirmo klavierkoncertu jauno mūziķi saista atmiņas par uzstāšanos Maskavas konservatorijas zālē un iegūtā otrā vieta Starptautiskajā Pētera Čaikovska klaviermūzikas konkursā.

“Krietns puika. Zini, ar krampi! Tas tonis, ar kuru viņš to ieskandina, tas bija fantastiski,” pianistu raksturo Rubiķis.

“Visi ir ļoti draudzīgi! Esmu pagodināts par tik siltu uzņemšanu. Skatuve ir fantastiska, un diriģents ir izcils meistars. Esmu ļoti laimīgs!” atzīst jaunais pianists.

“Šie mākslinieki nav salīdzināmi, jo žanriski dažādi, bet abiem ir raksturīga uguns un jaunības degsme, un tas ir pats galvenais, kas aizrauj skatītājus un klausītājus,” par koncertu saka koncerta apmeklētājs Aivars Gailis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti