Kultūras ziņas

Kārļa Skalbes pasakas "Dirty Deal Teatro"

Kultūras ziņas

Kinētiska izstāde par mūsdienu "nobīdēm"

Top mūzikls par latviešiem trimdā

Top mūzikls par latviešiem trimdā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Emigrācijas un aizbraukšanas tēma pēdējā laikā kļūst aizvien aktuālā. Latviešu komponiste no Amerikas Lolita Ritmanis, kura vienīgā no latvietēm var lepoties ar mūzikas pasaulē prestižo "Emmy" balvu, kopā ar savulaik populārāko trimdas latviešu grupas “Čikāgas piecīši” seju Albertu Legzdiņu pirms 10 gadiem sacerējuši dziesmu spēli “Eslingena” par latviešu piedzīvojumiem bēgļu nometnē Otrā pasaules kara laikā. 7.oktobrī uz pirmo kopmēģinājumu un tikšanos ar autoriem bija sanākusi Latvijā iecerētā uzveduma radošā komanda. 

Stāsts par latviešiem, kuri bija spiesti pamest Latviju kara apstākļos, nonākot Vācijā, bēgļu nometnē, ir stāsts par bailēm, mīlestību un cerību izdzīvot svešā zemē.

Latvijas iestudējumā aicināti piedalīties gan jau labi zināmi mākslinieki, gan jauni, gan pagaidām maz atpazīstami aktieri.

„Tanī brīdī, kad Lolita ar Albertu rakstīja, diez vai viņiem ienāca prātā, ka paies 10 gadi un šis darbs būs tik ļoti aktuāls šodien, mūsdienās, ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju,” stāsta režisors Jānis Mūrnieks.

Alberts Legzdiņš, kurš 7.oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā prezentē savu grāmatu par „Čikāgas piecīšu” piedzīvojumiem, ir dziesmu spēles “Eslingena” libreta autors, atspoguļo stāstā daudz no paša piedzīvotā bēgļu gaitās. Mūzikā to ietvērusi Lolita Ritmanis, kuras slavu kaldinājusi mūzika ne vienai vien Holivudas filmai.

„Publika varēs iedziļināties šajā stāstā, jo tas ir interesants, ja būtu noticis jebkurā pasaules malā par cilvēkiem un viņu emocijām. Tas nav tikai vēsturiskais [notikums], bet fakts, ka tā ir ļoti liela daļa no mūsu vēstures, man liekas, ka tieši tas saistās kopā un cilvēkiem būs ne tikai interesanti, bet emocionāls pārdzīvojums,” uzskata komponiste Lolita Ritmanis.

Eslingena savulaik kļuva zīmīga kā vieta, kur latvieši, atrodoties bēgļu nometnēs, sarīkoja savus dziesmu svētkus. Mūzikla mūsdienu iestudējuma veidotāji cer aizkustināt skatītājus ar cilvēcīgu stāstu no mūsu tautas vēstures, tajā pašā laikā cerot, ka tas liks padomāt par situāciju Latvijā pašlaik.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti