Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andri Siliņu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Juri Lazdiņu

Saksofonista Toma Rudzinska jaunais "Melos Quintet" koncertē Rīgā

Toms Rudzinskis un «Melos Quintet» ieraksta modernā džeza albumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

19.augusta vakarā Rīgā, Berga bazārā un 20.augustā Kaņepes kultūras centrā muzicēs džeza saksofonists Toms Rudzinskis ar savu jauno sastāvu "Melos Quintet", lai atskaņotu skaņdarbus no gaidāmā modernā džeza albuma.

Kvinteta izpildītā oriģinālmūzika ir instrumentāla, ar nedaudz eksperimentālu ievirzi, un kā viens no instrumentiem tiek izmantota cilvēka balss. Projekta un gaidāmā ieraksta unikalitāte meklējama izvēlētajos kompozīciju tekstos - "jazz poetry" jeb džeza dzeja, kurai rakstūrīgi džeza mūzikas ritmi, improvizācijas sajūta, un tās tematika bieži ir tiesi par džeza mūziku un mūziķiem. Dzejas autori pārstāv tā dēvēto btiņiku jeb "beatnik" kustību. "Melos Quintet" kompozīciju melodija un ritms pakļaujas dzejas tekstuālajai nozīmei un struktūrai.

"Svaiga enerģija un lieliska ķīmija ir mēģinājumos, ļoti patīkami. Šeit tiek pavadīts lielisks laiks. Patīkamais ar lietderīgo," par darbu studijā saka kontrabasists Reinis Ozoliņš.

"Priekšnojauta, ka tas varētu būt kaut kas labs. Laikam tā ir mūziķu ķīmija. Vienmēr ir tā, ka tas izdodas labi. Vienmēr mūzika ir dziļa un pietiekami spēcīga, lai aizkustinātu cilvēkus," pauž sitaminstrumentālists Kaspars Kurdeko.

"Saviem draugiem es ļauju dot pienesumu tik, cik viņi vēlas. Es nemēģinu ierobežot meklējumus," par saviem kvinteta kolēģiem saka Toms Rudzinskis.

Rudzinska kvintetā ir apvienojušies godalgoti džeza mūziķi - vokālists Daniels Cacija (Horvātija/Vācija), pianists Lorans Vitevīns (Nīderlande), basists Reinis Ozoliņš un bundzinieks Kaspars Kurdeko.

Toms Rudzinskis ir starptautiski atzīts jaunās paaudzes džeza komponists un saksofonists. Mūziķa debijas albums "Abra" iznāca 2014.gada nogalē un saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas "Labākās debijas" un "Labākā džeza albuma" nominācijas. Rudzinskis šobrīd strādā pie jaunā albuma ieraksta ar "Melos Quintet un aktīvi koncertē Latvijā un ārzemēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti