Labrīt

Dace un Enriko Pecolli izveidojuši iluzionisma teātri un muzeju "Mystero"

Labrīt

Politologs: Valdībā pašlaik acīmredzami trūkst koordinētas pieejas

Tapis valsts svētkiem veltīts koncerts "Dieva dēli. Saules meitas"

Tautasdziesma kā neizsmeļams spēka avots – koncerti «Dieva dēli. Saules meitas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

6. novembrī Ogres kultūras centrā izskanēs pirmais valsts svētkiem veltītais koncerts “Dieva dēli. Saules meitas”. Svētdien, 8. novembrī, tam sekos koncerts Cēsu koncertzālē. Pārējo desmit novembrī plānoto koncertu liktenis vēl ir neskaidrs, to noteiks 6. novembrī valdības pieņemtie lēmumi.

Koncerti iekļaujas valsts svētkiem veltītajā ciklā, ko nu jau divpadsmito gadu rīko “Producentu grupa 7”. Šoreiz koncertu vadmotīvs – latviešu tautasdziesma kā neizsmeļams spēka avots, kas allaž palīdzējusi tikt pāri visām likstām un raizēm.

Koncerta mēģinājums norit Rīgas kinostudijas telpās. Mūziķi gan uzjautrinās un apceļas, gan ļoti sirsnīgi nododas muzicēšanai. It kā viss kā parasti, bet tomēr ir sajūta, ka notiek tāda kā nedaudz balansēšana uz naža asmens, jo pamatīga programma ir iestudēta, bet, iespējams, notiks tikai pāris koncerti no iecerētajiem 12 visā Latvijā.

Koncerta "Dieva dēli. Saules meitas" mēģinājums
Koncerta "Dieva dēli. Saules meitas" mēģinājums

Taču ne velti tieši šogad programmai par vadmotīvu ņemtas tautasdziesmas, kas izdzīvojušas un devušas spēku vēl daudz, daudz grūtākos laikos.

Līdzās ļoti populārām tautas melodijām koncertā iekļautas arī retāk izpildītas dziesmas. Aranžējumus tām veidojuši Jānis Strazds un Kristīne Kārkle-Kalniņa, kura ir arī viena no dziesmu izpildītājām koncertā. Dziedātāju vidū arī Antra Stafecka, Anmary, Andris Ērglis, Jānis Skutelis un aktieris Rihards Lepers.

Kā saka Kristīne Kārkle-Kalniņa un Jānis Strazds – tautasdziesmu spēks allaž stāvējis pāri visām kataklizmām, un tā tas neapšaubāmi ir arī šobrīd.

Kristīne Kārkle-Kalniņa norāda: “Tautasdziesma ar savu tekstu nes patiesībā ļoti daudz informācijas, kā tikt cilvēkam ar sevi galā, kā paskatīties uz lietām plašāk, pārpasaulīgāk.

Tautasdziesma iedod citu dimensiju, paskatīties plašāk par sadzīviskām detaļām, jo tās mēs nevaram izmainīt, vienkārši jāsadzīvo, bet tautasdziesma ļauj paskatīties uz mūsu dzīvi garīgā līmenī.”

Koncerta "Dieva dēli. Saules meitas" mēģinājums
Koncerta "Dieva dēli. Saules meitas" mēģinājums

Izrādās, Riharda Lepera sirds visvairāk pieder tieši Kurzemes novada tautasdziesmām un viņš ir ļoti azartisks sava novada patriots, kamēr Antra Stafecka aizstāv Vidzemes dziesmu īpašo burvību.

“Es teikšu godīgi, ka man tās lēnās un gaudulīgās dziesmas ne īpaši patīk, jo dzimis esmu Latgalē, bet esmu kārtīgs kurzemnieks, talsinieks. Un izrādījās, ka tās foršākās dziesmas, – lai man piedod tie, kas ir pa vidu –, tiešām ir no Kurzemes un Latgales. Un, kā es novēroju, lai kā būtu gājis visur citur apkārt tiem puišiem tautasdziesmās, bet viņi vienmēr brauc pie meitenēm uz Kurzemi. Un Latgalē atkal meitenes izvēlas tos vīriešus. Nav jau brīnums, ka tie kurzemnieki ir beigās apprecējuši tās latgaļu meitenes un arī otrādi. Jā, tautasdziesmas – tās pa pusei ir arī tāds humors,” spriež Rihards Lepers.

Koncerta "Dieva dēli. Saules meitas" mēģinājums
Koncerta "Dieva dēli. Saules meitas" mēģinājums

Antra Stafecka daudzkārt piedalījusies “Producentu grupas 7” rīkotajos valsts svētku koncertos, kuriem katru reizi ir savs vadmotīvs, bet tautasdziesmu programma viņai ir pati mīļākā.

“Mācoties repertuāru, ejot cauri tam visam, es paspēju gan izraudāties, gan izsmieties, gan izdejoties, jo, tautasdziesmu dzirdot, tu jūti tai līdzi. Tas ir tāds mirklis, kad tu vari bišķiņ aizmirsties, gūt pozitīvismu, optimismu, ne tik ļoti bēdāties,” atzīmē Antra Stafecka.

Producents Aigars Dinsbergs neslēpj, ka šis laiks koncertu veidotājiem ir gana problemātisks, šaubu un neziņas pilns, bet pozitīvi, ka vismaz divi pirmie koncerti varēs notikt, un programma tiks arī ierakstīta.

Koncerta "Dieva dēli. Saules meitas" mēģinājums
Koncerta "Dieva dēli. Saules meitas" mēģinājums

“Es ļoti priecāšos, ka cilvēki, kas būs atnākuši kaut vai uz šiem diviem koncertiem, gūs to enerģiju, to strāvojumu, ko mēs vienmēr šajos rudens koncertos esam dāvājuši skatītājiem.

Jā, mēs saprotam, kāpēc šobrīd ir šāda situācija, bet tā enerģijas apmaiņa un tas spēks, ko iedos tautasdziesma, tas būs tiešām tas, kas mūs saturēs kopā, izdziedēs, atliek tikai paciesties, lai nākamgad noteikti šie te koncerti būtu vēl krāšņāki un publikas pārpildīti,” spriež Aigars Dinsbergs.

Pirmais svētku koncerts “Dieva dēli. Saules meitas” izskanēs piektdien, 6. novembrī, Ogres Kultūras centrā, svētdien, 8. novembrī, sekos koncerts Vidzemes koncertzālē “Cēsis”. Koncertierakstu būs iespēja noklausīties 18. novembra vakarā Latvijas Radio 2.

Koncerta "Dieva dēli. Saules meitas" mēģinājums
Koncerta "Dieva dēli. Saules meitas" mēģinājums

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti