Tās liktenīgās lapas! Klausāmies dziesmas par rudeni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rudens, iespējams, ir visskaistākais no Latvijas gadalaikiem, un arī Latvijas populārajā mūzikā ir pietiekami daudz dziesmu, kas tieši un netieši apdzied šo krāsām un sajūtām bagāto gadalaiku.

Ulda Stabulnieka un Māras Zālītes “Tik un tā” ir viena no pirmajām dziesmām, kas ieskanas prātā, domājot par Latvijas rudeni. Tā atrodama komponista 1985. gada albumā un ir viena no Atmodas laika dziesmām.

Oriģinālajā versijā dziesmu pazīstamam paša komponista izpildījumā, bet 2002. gadā dziesmu ieskaņoja popzvaigžņu koris.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mūsdienu popmūzikā viena no zināmākajiem gadalaiku apdziedātājiem ir grupa “Prāta vētra”. Alternatīvajā mūzikā gadalaiku tēma nodarbina grupa “Baložu pilni pagalmi”, kuri rudenim veltījuši poētisku un romantisku dziesmu.

Arī Maestro Raimonda Paula repertuārā ir salīdzinoši daudz rudenim veltītu dziesmu, no kurām varētu izcelt divas ar Jāņa Petera vārdiem.

“Par pēdējo lapu” 1977. gada oriģinālā izpilda Nora Bumbiere. Dziesmā rudens lapas tēls apslēpj skatuves dīvu, kas arī savas slavas norietā nezaudē spilgtumu un grāciju.

Arī Mirdzas Zīveres dziedātā “Rudens ogle”, viena no klausītāju un mūziķu iemīļotās klasikas, ir sievietes satikšanās ar savu personīgo rudeni.

Tāpat pāri gadiem skan arī Laimas Vaikules dziedātā “Nenāciet klāt man rudenī” ar Annas Rancānes vārdiem, šeit rudens ir kā atjaunošanās laiks.

Starp populārākajām jāmin arī “Kā senā dziesmā”, melodiski plūstoša balāde ar atsauci uz latviešu vēsturi, kad rudens bija precību laiks. Dziesmu izpilda grupa “Remix”, un 1986. gadā tā Igo atnesa uzvaru jauno izpildītāju konkursā “Jūrmala”.

Rudens ir dzīves pārvērtēšanas laiks ne vien dāmām, bet arī kungiem, kā mēs to varam dzirdēt grupas “Līvi”  dārdošajā dziesmā “Vēju muzikants”. Grupa “Jauns Mēness” rudens sajūtām veltījusi dziesmu “Nemanot”, kas stāsta par mierīgu neatgriezeniskā pieņemšanu. Savukārt “Ansamblis Manta” dziesmā “Rudensziema” beigas jau ir pienākušas. Par to mirkli, kad beigas sajūtam, bet vairāmies par tām runāt. Taču var notikt pavisam pretēji – “Rudenī” varam iemīlēties, par ko dzied Jānis Stībelis. 

Rudens dziesmas latviešu mūzikā ir par individuālām sajūtām, kas saistītas ar nepārvaramā laika ritēšanas pieņemšanu. Tā ir kā emocionāla kulminācija pirms noslēguma ziemā. Tomēr  šķiet, ka sezonālā depresija vismaz mūzikā vairāk dzirdama pavasarī. Rudenī bailes, trauksme jau ir kļuvušas par atmiņu krāsainajām lapām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti