Rīta Panorāma

Madara Līcīte tiešraidē no Saeimas

Rīta Panorāma

Sveicieni LTV jubilejā

Vijolniece Kristīne Balanas un Sinfonietta Rīga

«Sinfonietta Rīga» pirmatskaņos Lindas Leimanes Kamersimfoniju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

8.novembrī Lielajā ģildē Rīgā kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" aicina uz koncertu "Prokofjeva vijolkoncerts un Leimanes Kamersimfonija". Koncertā gaidāmi divi īpaši notikumi - jaunās komponistes Lindas Leimanes Kamersimfonijas pirmatskaņojums, kā arī talantīgās, Londonā dzīvojošās vijolnieces Kristīnes Balanas saspēle ar "Sinfonietta Rīga" un diriģentu Normundu Šnē.

Linda Leimane (1989) savu Kamersimfoniju "Guesstimations" raksturo kā intuitīvā un racionālā sintēzi mūzikā. Linda Leimane studē kompozīciju Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un zināšanas papildinājusi arī Francijā. Viņas rakstītā mūzika ar panākumiem skanējusi koncertzālēs Latvijā, Austrijā un Francijā, kā arī novērtēta ar Pētera Vaska fonda un Tālivalža Ķeniņa balvu.

Vairāku starptautisko konkursu laureāte vijolniece Kristīne Balanas (1990) studē prestižajā Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā. Mūziķe pie "Sinfonietta Rīga" viesojusies jau savas karjeras agrīnajā posmā 2010.gadā, taču šobrīd daudzsološā mūziķe Latvijā atgriežas ar daudziem starptautiskiem apbalvojumiem kabatā. Šī gada sākumā vijolniece debitēja "Barbican" centrā Londonā - tur Kristīne Balanas spēlēja Stradivari vijoli kopā ar pasaulslaveno maestro Juriju Bašmetu. Izdevums "The Strad" vēstīja: "Kristīnei Balanas piemīt talants sagūstīt klausītājus ar mežonīgām, nepieradinātām un psiholoģiski mainīgām kvalitātēm. Viņa pierāda sevi kā drosmīgu vijolnieci un ir spējīga gan noturēt dramatiskas pauzes, gan vienlīdz efektīvi tās pārtraukt."

8.novembrī Lielajā ģildē "Sinfonietta Rīga" ar Kristīnes Balanas solo diriģenta Normunda Šnē vadībā atskaņos krievu komponista Sergeja Prokofjeva Otro vijolkoncertu - vienu no visbiežāk atskaņotajiem Prokofjeva darbiem vijolei. Kristīnei Balanas šī darba atskaņojums nesis uzvaru 31. starptautiskajā konkursā "Premio Rodolfo Lipizer" Itālijā 2011.gadā.

Koncerta programmā skanēs arī austriešu komponista Franča Šrekera (1878-1934) sapņainā, vēlīnā romantisma garā darinātā Kamersimfonija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti