«Sinfonietta Rīga» gatavojas sezonas atklāšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piektdien ar koncertu Lielajā Ģildē savu astoto sezonu atklās orķestris „Sinfonietta Rīga”. Orķestra klausītāji jau pieraduši pie kolektīva svaigajām un novatoriskajām idejām. Taču šī sezona sola vēl vairāk pārdrošu un ambiciozu projektu, to vidū, piemēram, būs tviteroperas „Nostra Culpa” atskaņojums Dizaina fabrikā.

"Sinfonietta Rīga" mēģina vienu no sezonas atklāšanas koncerta skaņdarbiem - Albana Berga „Lirisko svītu”, tehniski sarežģītu, bet emocionāli ļoti izsmalcinātu mūziku. Tai līdzās koncertā skanēs Vīnes ģēnija Bēthovena viena no skaistākajām - 4.simfonija, kā arī mūsdienu somu komponista Magnusa Lindberga Vijoļkoncerts.

Soliste tajā būs spožā, ārvalstīs plaši koncertējošā vijolniece Eva Bindere. Mūziķe stāsta, ka Lindberga opuss viņu fascinē ar savu milzīgo krāsu bagātību. „Šajā mūzikā ir tik daudz emocionālo stāvokļu, tā pieļauj ļoti daudz izteiksmes iespēju, un man liekas – robežojas gan ar romantiku, gan ar 20.gadsimta sākumu, tur impresionistiskas noskaņas, tur ir ārkārtīgi daudz. Ir visu laiku ļoti intensīva emocionāla dinamika. Tā ir ļoti šodienīga mūzika,” saka Bindere.

„Sinfonietta Rīga” jaunajā sezona daudz kas notiks ar vārdu „pirmo reizi”. Jaunumu vidū būs arī vairāki ļoti oriģināli projekti, kas norisināsies akadēmiskajai mūzikai neierastās vietās. To vidū būs Eižena Birmaņa tviteroperas „Nostra Culpa” atskaņojums Dizaina fabrikā. Ierosmi tai devusi Igaunijas prezidenta Tomasa Ilvesa un amerikāņu ekonomista Pola Krugmena asā tvitera diskusija par Baltijas ekonomiku.

Kā allaž, azarta pilns piedāvāt atkal ko jaunu ir „Sinfonietta Rīga” mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē: „Iespējams, ka jauns veids, kā vispār māksla reaģē uz notikumiem sociālajā vidē, sociālajos tīklos, kuros es pats gan izvairos iesaistīties, jo man nav konts nevienā no šīm populārajām mājaslapām. Šā vai tā šī opera ir kas pavisam neparasts un nebijis, tāpēc mēs to noteikti parādīsim.”

Tviteroperu „Nostra Culpa” „Sinfonietta Rīga” izpildīs kopā ar igauņu mecosoprānu Irisu Oju, kuras balss klejos pa neaptverama diapazona apvāršņiem, iejūtoties abu diskusijas dalībnieku ādā. Tviteroperu dzirdēsim Dizaina fabrikā 18.oktobrī.

Orķestrim ir padomā ieskandināt vēl vienu neparastu koncertu vietu - Spilves lidostu, kur pavasarī notiks Kristapa Pētersona jaundarba pirmatskaņojums.

Jaunajā darba cēlienā orķestrim būs vēl vairākas interesantas sadarbības, piemēram, kopīgi projekti ar populāro dziedātāju Intaru Busuli, koklētāju Laimu Jansoni, kā arī čellistu Valteru Pūci kurš ar čellu veiks elektriskās ģitāras cienīgus varoņdarbus norvēģu komponista Ralfa Vallina draiskajā un neaprēķināmajā opusā „Ground”. Čellists sola aizraujošu muzikālu piedzīvojumu: „Tas bija ļoti interesanti, jo man kā čellistam, kas ir apmaldījies starp klasisko un rokmūziku, šis varētu būt tas veids, kur šīs lietas varētu satikties.”

Jaunajā sezonā „Sinfonietta Rīga” sadarbosies arī ar austriešu diriģentu, Mocarta partitūru izcilu pazinēju Ginteru Pihleru, britu elektriskās vijoles virtuozu Tomasu Gūldu, atraktīvo baroka mūziķi Endrū Lorensu-Kingu, pasaulslaveno džeza bundzinieku Pīteru Erskinu un vēl citiem ārvalstu visiem.

Sezonas atklāšanas koncerti jau šonedēļ - ceturtdien „Sinfonietta Rīga” muzicēs Staiceles kultūras namā, bet piektdien - Rīgā, Lielajā Ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti