«Simfoniskais hits ar Goran Gora» jauno sezonu uzsāk komiksu formā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ceturtdien, 15. oktobrī, Lielajā ģildē izskanēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) jaunās sezonas pirmais “Simfoniskais hits ar Goran Gora” – multimediāls koncerts, kurā populārais mūziķis Goran Gora iepazīstinās ar klasiskās mūzikas hitiem, to rašanās vēsturi, komponistu dzīves līkločiem un skaņdarbu ceļu līdz popularitātes virsotnēm, turklāt stāsti tiks ietērpti komiksu valodā, informēja LNSO pārstāvji.

Sezonas pirmajā koncertā klausītāji tiks iepazīstināti ar Sergeja Prokofjeva “Klasisko” simfoniju un Volfganga Amadeja Mocarta “Sinfonia concertante” četriem pūšaminstrumentiem un orķestrim.

1917. jeb Lielās revolūcijas gadā Prokofjevs sacerēja savu pirmo simfoniju, ko pats nosauca par “Klasisko”. Kāpēc tāds nosaukums? LNSO skaidro – “protams, lai kaitinātu profesorus un citus īstenus klasikas mīļotājus. Taču simfonija patiešām ir klasiska – Prokofjevs vēlējās uzrakstīt šo mūziku tā, kā to būtu darījis 18. gadsimta klasiķis Jozefs Haidns, ja dzīvotu 20. gadsimta sākumā.”

Savukārt Mocarta “Sinfonia concertante” ir skaņdarbs, kas neeksistē, citiem vārdiem, tas ir savulaik zudis un 19. un 20. gadsimta vairākās versijās atjaunots tā, kā to, iespējams, būtu komponējis pats Mocarts. Pēc būtības tā ir simfonija ar īpaši izceltām dažu instrumentu solopartijām, un šajā gadījumā tie ir četri pūšaminstrumenti. Solo spēlēs LNSO grupu koncertmeistari: klarnetists Mārtiņš Circenis, obojists Egils Upatnieks, fagotists Jānis Semjonovs un mežradznieks Artūrs Šults.

Pie LNSO diriģenta pults pirmoreiz – lietuviešu diriģents Modests Barkausks, kurš jau pāris reižu uzstājies Latvijā un guvis augstu novērtējumu.

Koncertu muzikālā daļa tiks papildināta arī ar vizuālo attēlojumu, paplašinot klausītāju priekšstatus par izciliem meistariem, kas palaikam var šķist vēstures putekļu klāti.

Šī gada jaunums – koncerta programmas atspoguļošana animētu komiksu veidā, kurus apmeklētāji varēs vērot zāles lielajā ekrānā.

Jau kopš 2014. gada LNSO sadarbībā ar mūziķi un dziesmu autoru Goran Gora  iepazīstina ar klasisko mūziku klausītājus, kas nav pieredzējuši koncertu apmeklētāji. Koncertciklā klausītājiem tiek piedāvāts noklausīties slavenu komponistu sacerētos muzikālos hitus un Goran Gora stāstījuma gaitā gūt priekšstatu par attiecīgā komponista iedvesmas avotiem, ietekmēm un laikmetu.

LNSO atgādina, ka koncerts veidots ikvienam klausītājam – gan jauniešiem, gan arī jebkura cita vecuma interesentiem, kas vēlas gūt ieskatu komponista radošās dzīves ceļā. Priekšzināšanas mūzikā nav nepieciešamas.

Koncerta radošā komanda un ideju ģeneratori ir trīs zināmi Latvijas mākslinieki – Roberts Rubīns, Krišs Salmanis un Jānis Joņevs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti