Dienas ziņas

Cēsīs norisinās teātra nedēļa

Dienas ziņas

Kurzemē populāra ogu vīna darīšana

Saulkrastos aizvadīts kamermūzikas festivāls

Saulkrastos aizvadīts kamermūzikas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ārzemēs studējošo jauno latviešu kamermūziķu sniegums jau novērtēts  vairākos starptautiskos konkursos, bet maz pamanīts Latvijā. Lai iepazīstinātu klausītājus ar šo mūzikas žanru un parādītu savu talantu,  Saulkrastos notika jau otrais kamermūzikas festivāls, kurā astoņi  jaunie mūziķi nedēļas laikā sniedza četrus koncertus netradicionālās vietās, tostarp brīvdabas estrādē.

Ikdienā viņi studē prestižākajās Eiropas mūzikas augstskolās  Vīnē, Kopenhāgenā, Rostokā un citviet. Viņu kontā ir uzvaras dažādos starptautiskos konkursos, bet reizi gadā viņi dodas uz savu dzimto Latviju, lai nedēļas laikā kopā  izveidotu jaunu programmu un iepazīstinātu klausītājus ar kamermūziku.

„Saulkrastos, kaut arī šeit ir mūzikas skola un dažādi amatierkolektīvi, kamermūzika nav cilvēkiem īsti pazīstama. Ir varbūt daži koncerti gadā un tas arī viss. Šeit viņiem ir intensīva vairāku koncertu sērija, kurā var iepazīt kamermūzikas pasaules pērles. Es domāju, tā ir brīnišķa iespēja gan iedzīvotājiem, gan arī mums, kas šeit piedalās,” spriež festivāla idejas autore vijolniece Magdalēna Geka.

Ar viņu vienisprātis ir pasākuma apmeklētājs Latvijas Nacionālās operas kora mākslinieks Andris Kipļuks:

„Tā ir brīnišķīga ideja. Mums ir iespēja redzēt un dzirdēt to pieredzi, ko viņi ir saņēmuši ārvalstīs, tā teikt - tā ir atvesta mums atpakaļ, un manuprāt tas ir vienkārši fantastiski.”

Jaunie Latvijas kamermūziķi Saulkrastos sniedza četrus koncertus. Lielākais izaicinājums  ir noslēguma koncerts brīvdabā, kur mūzikas instrumentu skaņas cieši savijas ar motoru rūkoņu uz ielas, skatītāji tērpti pludmales tērpos un bērni iztēlojas dejas pilī.

„Klasiskās mūzikas pasaulē ir daudz strīdu un daudz diskusiju, vai tiešām nav pienākusi klasiskās mūzikas krīze un nav jāmeklē citi ceļi. Un koncerti netradicionālās vietās - tai skaitā brīvdabā -ir viens no ceļiem,” uzskata  jaunā dziedātāja Vizma Zvaigzne.

Kamermūzikas festivāls Saulkrastos notika jau otro reizi, un iesāktais noteikti tikšot turpināts, bet vēl vairāk jaunie mūziķi cer, ka reiz saņems  interesantu darba piedāvājumu un varēs palikt Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti