Dienas ziņas

Kuldīgā top koka skulptūras labdarībai

Dienas ziņas

Krastmalā bērni sacenšas skriešanā

Saldū piemin Ēriku Ķiģeli

Saldū atklāj piemiņas plāksni Ērikam Ķiģelim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirms 30 gadiem autoavārijā bojā gāja talantīgais mūziķis Ēriks Ķiģelis – viens no rokgrupas “Līvi” dibinātājiem. 11.maijs ir Ērika dzimšanas diena un šogad viņam apritētu 60. Lai pieminētu mūziķi, dažādi pasākumi tiek rīkoti arī viņa dzimtajā pilsētā Saldū. Viens no tiem – ēkā, kurā savulaik Ēriks dzīvojis. Tur atklāta piemiņas plāksne.

Pazīstamais rokmūziķis Ēriks Ķiģelis ir saldenieks un Striķu ielas 5.namā dzīvojis 20 gadu. Nu par to vēstīs piemiņas plāksne. Mākslinieks to veidojis kā sešstūri, kas sasaucas ar 60 gadiem, kas pagājuši no mūziķa dzimšanas. Plāksne arī veidota kā māja ar jumtu un logu, bet logā populārās dziesmas zīlīte teksts un tēls.

"Izmantoju to kā centrālo simbolu, zināmā mērā kā tādu nemirstības simbolu, dvēsele ir diezgan trausla. Plus, iestājoties tumsai, lodziņā iedegsies gaisma, un, ja deg logā gaisma, tas nozīmē, ka mājās kāds ir," ideju raksturo piemiņas plāksnes autors Egils Mednis.

Ideju atzīmēt tās ēkas, kurās dzīvojuši slaveni saldenieki, nākusi no vietējā laikraksta "Saldus Zeme". Tās īstenošanu uzņēmies Saldus Rotari klubs, bet līdzekļus ziedojuši daudzi cilvēki. "Es domāju, šai idejai būs turpinājums, jo nedomājam apstāties pie šīs piemiņas plāksnes," sacīja Saldus Rotari kluba prezidents Rolands Marģelis.

"Es esmu lepna, ka zināju Ķiģeļa vecākus. Tieši šajā mājā dzīvoju ar māti, viņa bija liela dziedātāja korī," pastāstīja saldeniece Jadviga Birzule.

Mūziķa sešdesmitais jubilejas gads Saldū tiek atzīmēts ar vairākiem pasākumiem. Muzejā ar vietējo iedzīvotāju un brāļa Jura atbalstu tapusi izstāde „Rudens vēju muzikants”, savukārt dēls Fēlikss te rīko arī koncertus. Viņš atzīst, ka tēvs joprojām ir viņa paraugs mūzikā: "Melodiskums ir lielākā panākumu atslēga.

Ja ir melodija, to var izpildīt gan regejā, gan smagajā rokā. Galvenais - melodija, un mana tēta dziesmas bija izteikti melodiskas. Man tās ir īpaši mīļas, tāpēc ka tās ir dziesmas no manas bērnības."

Ērika Ķiģeļa piemiņai pirms nepilniem 30 gadiem aizsākts arī rokfestivāls "Saldus saule".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti