Rīgas Doms aicina uz Lieldienu laika koncertiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lieldienu laikā Rīgas Domā izskanēs trīs krāšņi koncerti, kas dos iespēju baudīt ne vien bagātīgas ērģeļu krāsas, bet arī gregorisko korāli skanīgā vīru kora  dziedājumā un spožu barokālu dialogu (vai tomēr dueli?) soprānam un trompetei. Bet, vēl svētkus gaidot, Klusās nedēļas ciešanu stāsts dzidrās meiteņu balsīs, informēja Rīgas Doma pārstāvji. 

Trešdien, 17. aprīlī plkst. 19.00 Rīgas Doma meiteņu koris “Tiara” un kamerorķestris diriģentes Airas Birziņas vadībā kopā ar ērģelnieci Kristīne Adamaiti piedāvā koncertprogrammu “Stabat Mater”. Klusās nedēļas teksts “Stabat mater” iemiesosies jaunā muzikālā formā meiteņu korim, orķestrim un sitaminstrumentiem. Līdzās šim Riharda Dubras pirmatskaņojumam kora “Tiara” sniegumā skanēs J. Jančevska, A. Dzenīša, Ē. Ešenvalda kompozīcijas. Apcere par ciešanu un sāpju tematiku atspoguļosies arī Kristīnes Adamaites izvēlētajos J. S. Baha un S. Franka ērģeļdarbos.

Lieldienu vakarā, svētdien, 21. aprīlī plkst. 19.00, Rīgas Doma velves pieskandinās Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vīru koris Gaudeamus diriģenta Ivara Cinkusa vadībā, pie ērģelēm Jānis Pelše. Koncertā “Cum jubilo” programmā ir darbi, kas tematiski saistīti ar gregorisko korāli. Koncerts savu nosaukumu aizņēmies no mesas “Cum jubilo”, tās autors M. Diriflē ar gregoriskajiem dziedājumiem sastapies jau zēna gados, dziedot korī Ruānas katedrālē. Gregoriskās tēmas savijas vokālajās un ērģeļu partijās, harmoniskā valoda apvieno franču romantisma tradīcijas, modalitāti un impresionismu. Diriflē daudz mācījies no Š. Turnemīra, kura improvizācija par Lieldienu sekvences “Victimae Paschali laudes” motīviem izskanēs koncerta noslēgumā.

Koncerta ievadā – monumentālā J. S. Baha Pasakalja. Izrādās, pat šai kompozīcijai iespējams atrast mūzikas materiāla līdzinieci gregorisko dziedājumu pūrā: iespējams, ka komponista iedvesmu ir rosinājis komūnijas dziedājums “Acceptabis sacrificium iuestitiae”.

Trešdien, 24. aprīlī plkst. 19.00 ērģelnieces Larisas Carjkovas programma “Soli Deo Gloria” veltīta trim ērģeļmūzikas pīlāriem – J. S. Baham, S. Frankam un O. Mesiānam. Katrs no šiem dižgariem radījis ērģeļmūziku savā laikmetā, katrs ar saviem unikāliem mūzikas izteiksmes līdzekļiem, bet visi trīs bijuši draudžu ērģelnieki un ar savu daiļradi kalpojuši Dieva godam. Baha dziļumu turpinām meklēt retoriskās figūrās un simbolos, Franka dvēseles atspulgus – melodisko līniju līkločos un filozofiskajās pārdomās, Mesiāna mūzikas loģikai sekojam dievišķās esības attēlojuma mistērijās.  

Piektdien, 26. aprīlī plkst. 19.00 koncerts “Ar gaviļu skaņām”. Ērģelnieces Ilzes Reines, soprāna Jolantas Strikaites-Lapiņas un trompetista Jāņa  Porieša repertuārā šoreiz baroka mūzika, kurā teju vai ierakstīts prieka kods – dzirkstošākās epizodes no G. F. Hendeļa, J. S. Baha un Dž. Stenlija daiļrades. Skanēs arī S. Franka re minora simfonijas fināls – enerģiska un spēkpilna, vienlaikus arī ar skaistām melodijām un harmoniskām krāsām bagāta mūzika.
Biļetes uz koncertiem iegādājamas internetā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti