Rīta Panorāma

Intervija ar finanšu ministru Jāni Reiru

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Nacionālās operas diriģentu Andri Veismani

Rīgas Domā notiks diriģentam Jānim Dūmiņam 100. jubilejā veltīts koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izcilā diriģenta un pedagoga Jāņa Dūmiņa dzimšanas dienā 30. martā pulksten 19.00 Rīgas Domā izskanēs koncerts, kas veltīts viņa 100. gadadienai, informēja koncerta rīkotāji.

Pēc profesora meitas Ilzes Dūmiņas-Krojas un "Dūmiņa fonda" iniciatīvas koncertā aicināts piedalīties savulaik Dūmiņa vadītais Valsts akadēmiskā koris "Latvija" profesora kādreizējā maģistranta, Latvijas Nacionālās operas diriģenta Andra Veismaņa vadībā. Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara" un diriģente Aira Birziņa ļaus atskanēt IV Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku programmas skaņdarbam Mocarta kantātei bērnu korim "Gatavošanās koncertam" ar solisti Luīzi Annu Razdovsku un koncertmeistari Veroniku Rinkuli, ko savulaik svētku programmā iekļāva ar Dūmiņa gādību. Tāpat koncertā uzstāsies dziedātāja Ieva Parša un vijolnieks Juris Švolkovskis. Pie Rīgas Doma ērģelēm Aigars Reinis. 

Kā uzsver koncerta organizatori, Jānis Dūmiņš bija izcila un unikāla personība latviešu kormūzikas vēsturē – inovators, jaunu ideju meklētājs un realizētājs, lielu projektu dibinātājs un vadītājs. Viņš ir bijis goda virsdiriģents 13 Vispārējos dziesmu svētkos, svētkos "Rīgai 800", septiņos skolu jaunatnes un sešos studentu dziesmu svētkos, tādējādi kļūstot par diriģentu ar (pagaidām) visilgāko dziesmu svētku virsdiriģenta stāžu.

"Virsdiriģents, bez kura vairāk nekā pusgadsimtu nebija iedomājami nevieni Dziesmu svētki; autoritatīvs pedagogs, kurš mūziķa sūtībai sagatavojis pāri par 100 savu audzēkņu Latvijā un Gruzijā; interprets ar fascinējošu māksliniecisko kvēli, kā arī izcils mūzikas profesionālis, monumentālu vokāli simfonisko partitūru suverēns tulkotājs un drosmīgs, aizrautīgs jaunu ceļu gājējs, cienīts un godāts kā Latvijā, tā citviet pasaulē – tāds bija Jānis Dūmiņš," norādīja koncerta veidotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti