Rīgas «A Cappella» festivāla noslēguma skanēs 15. un 16.gadsimta sakrālā mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas “A Cappella” festivāla noslēgumā šovakar Svētā Pētera baznīcā skanēs 15. un 16.gadsimta mūzika vokālās grupas „Ars Antiqua Riga” izpildījumā. Ansamblis, ko veido pieci Latvijas profesionālo koru mākslinieki, atskaņos četru dažādu paaudžu franču un flāmu komponistu sakrālo mūziku. 

Skanēs Žoskēna de Prē, Johana Okegema, Jakoba Obrehta un Gijoma Difē vokālie skaņdarbi. Kādēļ programmai izvēlēts nosaukums „Labirinti”, stāsta vokālās grupas „Ars Antiqua Riga” mākslinieciskais vadītājs Pēteris Vaickovskis.

Pēteris Vaickovskis: Par koncertu Rīgas “A Cappella” festivāla
00:00 / 00:54
Lejuplādēt

„Šie komponisti ir slaveni ar to, ka katrs no viņiem kaut ko ir izdarījis pirmais. Piemēram, pirmais rekviēms mūzikas vēsturē vai pirmā pasija. Bet mēs atskaņosim motetes. Tas ir tāds muzikāls žanrs, kurš tiks parādīts visās savās krāšņākajās izpausmēs. Kāpēc koncerts ir nosaukts par „Labirintiem”? Tādēļ, ka tajā laikā bija ārkārtīgi izplatīti rakstīt mūziku racionāli un matemātiski. Un šī mūzika ir polifoniski ļoti sarežģīta. Šie muzikālie labirinti dažbrīd ir tik sarežģīti (..), ka tajos var apmaldīties. Bet skaistums ir tāds, ka visa šī mūzika ir ārkārtīgi skaista un patīkama ausij,” stāsta Vaickovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti