Kultūras ziņas

Kultūras interneta žurnālam "Satori" – 20

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Valmierā pulcējas a cappella mūzikas interesenti

Ar meistarklasēm un koncertu Valmierā sākas «Latvian Voices» a cappella festivāls

Ceturtdien, 17. augustā, ar mūziķu meistarklasēm visas dienas garumā un Shipsea koncertu Valmierā sākas trīs dienu ilgais "Latvian Voices" a cappella festivāls. Koncertējusi vairāk nekā 35 pasaules valstīs gan akustiskās baznīcās, gan arī lielās koncertzālēs, izdevusi deviņus mūzikas albumus un klausāmgrāmatu "Sounds of Latvian Nature", grupa "Latvian Voices" jau 2017. gadā iedibināja arī savu a cappella festivālu.

Ar meistarklasēm un koncertu Valmierā sākas «Latvian Voices» a cappella festivāls
00:00 / 04:34
Lejuplādēt

Viena no Latvijā zināmākajām profesionālajām a cappella grupām "Latvian Voices" sākusies 2009. gadā kā pēdējā brīdī izveidota septiņu Mūzikas akadēmijas studenšu blice Svētās Lūcijas dienas dziedājumam Svētā Mihaēla baznīcā Hamburgā, jau pēc diviem gadiem "Latvian Voices" uzvarēja Eiropā prestižākajā a cappella festivālā Leipcigā. 2020. gadā "Latvian Voices" dāmām pievienojās bass Jānis Strazdiņš, pirms tam guvis piecu gadu pieredzi leģendārajā zviedru "The Real Group". Pagājušovasar viss "Latvian Voices" sastāvs dziedāja kopā ar "The Real Group" tās a cappella festivālā Zviedrijā, taču nu jau septiņus gadus šādu festivālu rīko arī paši.

"Mēs esam priviliģēti kā grupa daudz kur pasaulē būt un redzēt, kā šādi a cappella festivāli notiek," stāsta grupas dalībniece Zane Stafecka. "Mums pašām tas ir bijis būtisks un svarīgs moments – socializēties, iepazīt a cappella komūnu, bagātināties, mācīties vienam no otra, sapņa līmenī tā iecere jau ilgstoši bija bijusi – gribētos savu a cappella festivālu. Šajā reģionā, Baltijas valstīs ir ļoti daudz kora mūzikas pasākumu, bet tādu a cappella grupu konkursu vai festivāui ir ļoti maz vai pat nav nemaz."

Pirmo festivālu "Latvian Voices" rīkojušas Salaspilī, bet turpmākajos gados par tā mājvietu kļuvusi Valmiera.

Zane Stafecka: "Valmierā ir ļoti daudz mazu, burvīgu stūrīšu, koncertzāle, protams, ir kultūras centrā, un arī evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiek koncerti jau vairākus gadus – arī šoreiz –, un arī brīvdabas pasākumi akustikā, arī citus gadus pilsdrupās mums ir bijuši koncerti – ir, kur izpausties!"

"Latvian Voices" dalībniece Laura Jēkabsone, kura ir tikko ar Shipsea kopā izdotās dziesmas "Jādzied" mūzikas autore un arī Dziesmu svētku skaņdarba "Dziedat, meitas, savu dziesmu" aranžijas autore, saka: viena lieta ir publika, kura katru vakaru nāk baudīt a cappella festivāla koncertus, bet grupai īpaši svarīga ir misijas apziņa, palīdzot citiem Latvijas a cappella interesentiem un amatieru ansambļiem – meistarklases domātas viņiem.

"Zināšanas, pieredzi, ko esam krājušas ļoti daudzos a cappella festivālos pasaulē, – mēs to vēlamies sniegt un dot šeit, Latvijā, lai šo žanru popularizētu.

Dalībnieku skaits šogad ir absolūts rekords – kopā būsim 80 dalībnieku. Tas mums pašiem ir liels eksperiments, ļoti interesants. Man šķiet, ka šis varētu būt maksimums," teic Laura Jēkabsone.

"Latvian Voices" meistarklasēs Valmierā piedalīsies gan individuāli dalībnieki – mūzikas skolotāji un diriģenti no visas Latvijas, gan pieci pašmāju a cappella ansambļi.

"Mēs šos ansambļus trenēsim. Viņi rāda savu repertuāru, mēs palīdzam – tā kā mums, "Latvian Voices", savā laikā bija iespēja mācīties pie "The King Singers" un vēl citām grupām, tad mēs mēģināsim "koučot" šīs [Latvijas] grupas," skaidro Jēkabsone.

A cappella dziedāšana, kur balss ir vienīgais instruments, Latvijā kā koru lielvalstī ir ļoti dabisks muzikālās izteiksmes veids.

"Mēs tikko piedzīvojām brīnišķīgus Dziesmu svētkus, kur bija fantastisks koru mūzikas a cappella koncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš", bet mūsu aprindās, ansambļiem šis vārds "a cappella" nozīmē daudz dažādus žanrus – popmūzika, džezs, klasiskā mūzika, arī smagāka mūzika – bet to darīt tikai ar balsi. Tur ir tik daudzi dažādi knifiņi un paņēmieni," norāda Laura Jēkabsone.

No kreisās: Zane Stafecka un Laura Jēkabsone
No kreisās: Zane Stafecka un Laura Jēkabsone

"Latvian Voices" sastāvs 14 gadu laikā ir ļoti mainījies – Zane Stafecka un Laura Jēkabsone šobrīd vienīgās dzied grupā no pirmās dienas. Viņas nav gatavas nosaukt, cik daudz jaunu a cappella sastāvu savukārt radušies no "Latvian Voices" iepriekšējo festivālu meistarklasēm, bet ar gandarījumu secina, ka grupas sniegums ir saglabājies nemainīgi augsts, un arī citi Latvijas kolēģi ar aizvien pieaugošu entuziasmu uzsūc zināšanas a cappella jomā, nebaidās no inovatīvām metodēm.

"Ansambļu kustība Latvijā ir brīnišķīga. Tas, ko mēs gribam pienest ar savu pieredzi, ir detaļas, kas mūs var atšķirt no maziem koriem un veidot par mūsdienīgām grupām," uzsver Laura Jēkabsone.

Pieteikšanās meistarklasēm noslēgusies jau labu laiku pirms "Latvian Voices" festivāla sākuma, bet publikai uz koncertiem durvis joprojām atvērtas – piektdienas vakarā Valmierā gaida Mūzikas akadēmijas un Doma kora skolas piecu puišu a cappella grupas "Midnight Five" koncerts, bet sestdien – festivāla noslēguma koncerts ar meistarklašu dalībniekiem, "Latvian Voices" un grupu "ManSound" no Kijivas.

"Latvian Voices" pēc festivāla atgriezīšoties pie Ziemassvētku albuma "Sniegums" un koncerttūres gatavošanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti