Kultūras rondo

"Nora" - dokumentālā filma par latviešu estrādes dziedātāju Noru Bumbieri

Kultūras rondo

1919. gads - mākslas dzīve Latvijas Republikas pirmajā gadā

Rīgas 45. vidusskolas skolēni dosies koncertēt uz Sibīriju

Rīgas 45. vidusskolas skolēni dosies koncertēt uz Sibīriju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ideja rīkot šādu koncertturneju pieder skolas direktoram Tālim Veismanim. Viņš pats ir dzimis Sibīrijā, atgriezies Latvijā, bet kopā ar "Sibīrijas bērniem” tur viesojies pavisam nesen. Sibīrijā Rīgas 45. vidusskolas mākslinieciskie kolektīvi koncertēs no 27. aprīļa līdz 4. maijam.

Paralēli citiem priekšmetiem Rīgas 45. vidusskolas skolēniem ir iespēja papildus padziļināti apgūt mūziku, arī mūsdienu populāro mūziku un džezu. Vairāki skolas kolektīvi – dejotāji, dziedātāji un instrumentu spēlētāji šobrīd pošas uz Sibīriju, lai tur visu nedēļu koncertētu. Skolēni šos koncertus sniegs sibīriešiem, starp kuriem ir tur dzīvojošie latvieši. Koncerti būs veltīti Latvijai simtajā dzimšanas dienā.

Ideja par koncerttūri pieder Rīgas 45. vidusskolas direktoram Tālim Veismanim, kurš pats ir dzimis Sibīrijā. Pirms dažiem gadiem bija devies uz Sibīriju fonda “Sibīrijas bērni” rīkotajā ekspedīcijā. Tagad viņš ir iedrošinājies aizvest uz Sibīriju 78 cilvēku grupu, kuras sastāvā ir gan paša bērni, gan paša vadītās skolas audzēkņi. Gandrīz neticami.

“Ideja dzima pirms daudziem gadiem, bet vienmēr pietrūkst finansējuma. Varētu katru gadu, bet tieši finanses attur,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāsta Tālis Veismanis. “Tagad varam aizbraukt, viss sakārtojies.”

Skolas delegācija ceļā dosies 27. aprīlī. Jau 28. aprīlī paredzēts pirmais koncerts Krasnojarskā, 1. maijā skolēni koncertēs Kanskā, 2. maijā – Abanā, bet 3. maijā atklās piemiņas akmeni, kur dzīvojuši izsūtītie un būs arī koncerti.

Viens ir sagādāt prieka mirkli Sibīrijā dzīvojošajiem ar latviešu mūzikas programmu, bet Veismanis savus skolēnus grib arī iepazīstināt ar Sibīriju.

“Ar tukšām runām diez ko nevar; kad cilvēks būs pats redzējis to dabu, tos apmērus, skaistās vietas... Masu informācijas līdzekļos skan visādas muļķības. Esmu bijis daudz kur pasaulē, daudz redzējis un dzirdējis, kāda ir krievu cilvēkiem dvēsele un uzņemšana, citur tā nav,” atklāj Veismanis.

Bet, atminoties savu bērnību, kas aizritēja Sibīrijā, viņš bilst, ka atmiņas nav sliktākās. “Vai viņš [bērns] zina, ka nav paēdis, ka ir badā. Nu gribas ēst. Nezina, kas ir apelsīni un saldējums, un bieži piens, maize un kartupelis ir augstākais, kas ir tajā brīdī,” atminas Veismanis.

Veismanis izsaka cerību, ka, atgriezušies mājās, skolēni novērtēs “kādā Dieva stūrī un pasaku valstī dzīvojam. Mēs dzīvojam labi”.

“Mēs šo braucienu redzam kā skolas dāvanu Latvijai simtgadē,” norāda Baiba Neimane, Rīgas 45. vidusskolas vietniece ārpusklases darbā. “Ar tādām domām un sajūtām braucam. Tiem cilvēkiem, kas dzīvo tur, kas dažādu iemeslu dēļ nav atgriezušies, tā būs dāvana viņiem, īpašs piedzīvojums.”

Neimane stāsta, ka viņi dodas viesos pie latviešu biedrības “Dzintars” Krasnojarskā.

“Saziņā ar viņiem vienmēr esam jutuši tikai atbalstu, kā gaida un rūpējas, cer, ka tā nebūs vienīgā tikšanās,” bilst Neimane.

Programmu, kas skanēs koncertos Sibīrijā, lielākoties veido Māris Vitkus, Rīgas 45. vidusskolas mūzikas dzīves vadītājs. Viņš ir pārņemts ar gatavošanos koncertiem un cer, ka viss izdosies un būs lieliski. Vitkus stāsta, ka repertuārs būs ļoti bagāts - no tautas mūzikas līdz džezam, iekļaujot arī mūsdienu latviešu mūziku un mūziku, kas dzīvo tajā zemē.

Vitkus arī piebilst, ka skolēnu reakcija uz paziņojumu, ka brauks koncertēt uz Sibīriju, bijusi dažāda. “Daļa lēca kājās, daļa aizdomājās, man liekas, tas atkarīgs no tā, kāda kurai ģimenei bijusi saskarsme ar šo zemi,” atklāj Vitkus.

Bet direktors ir daudz stāstījis bērniem par Sibīriju un cilvēkiem, par to, ka tā ir liela un arī atšķiras savās izpausmēs.

“Esmu pārliecināts, ka mums būs brīnišķīgs ceļojums un mūs brīnišķīgi uzņems,” piebilst Vitkus.

Skolnieces Linda Krīpēna, Marta Veismane, Katrīna Veismane, Paula Pavāre un Magadlēna Meiere atklāj, ka ir nedaudz bail doties šādā tālā ceļojumā, bet arī cer, ka cilvēki tur sapratīs latviešu dziesmas un dejas un atbraucējus laipni uzņems. Meitenes atzīst, ka šis ir atbildīgs notikums visiem. Visi apzinās un cenšas.

Tālis Veismanis nevienu vien rūpju rievu ir ieguvis, lai pārvarētu bailes, apņemoties tik lielu delegāciju aizvest uz Sibīriju, lai sarūpētu materiālās iespējas vispār turp doties. Viņš saka paldies cilvēkiem Rīgas pašvaldībā un bērnu vecākiem, ka Latvijas un Rīgas vārds izskanēs tik tālajā un latviešiem tik skaudru atmiņu pilnajā Sibīrijā.

Bet vēl līdz aizbraukšanas diena skolas zālēs turpinās mēģinājumi, lai klausītāji Sibīrijā pēc koncerta varētu teikt, ka šādu koncertu vēl nebija dzirdējuši.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti