Kultūras ziņas

Ķīniešu koru apmācības aspekti meistarklasē

Kultūras ziņas

Igo "Dzīve bez apstājas"

Pasaulslavenais pāris - Pļisecka un Ščedrins Rīgā

Rīgā viesojas pasaulslavenais pāris – Pļisecka un Ščedrins

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu ēdienkarti 17.jūlija vakarā krāšņo pasaulslavenā krievu komponista Rodiona Ščedrina operas "Apburtais ceļinieks" viesizrāde no Sanktpēterburgas Marijas teātra. Operu diriģēs izcilais diriģents Valērijs Gergijevs. Rīgā ieradies gan komponists Ščedrins, gan viņa neiztrūkstošā pavadone – slavenākā krievu primabalerīna, leģendārā Maija Pļisecka.

Iespēja iepazīties ar vienu no spilgtākajām mūsdienu krievu operām – Rodiona Ščedrina „Apburto ceļinieku” Sanktpēterburgas Marijas teātra interpretācijā 17.jūlija vakarā būs ne tikai laimīgajiem biļešu īpašniekiem, bet arī garāmgājējiem, ja tie piestās pie īpašā ekrāna, uz kuru tiks demonstrēts operas videoieraksts.

Operā stāstīts par krievu dzimtzemnieku, bēgli, kareivi, mūku – lielu cietēju un arī lielu grēcinieku Ivanu Fļaginu, kurš nejauši sastaptiem ceļabiedriem atklāj savu kaislību, apmātības un nožēlas pilno dzīvi. 2008.gadā šī opera saņēma divas "Zelta maskas" prēmijas – par labāko komponista un labākās solistes darbu.

Noklausīties sava skaņdarba pirmatskaņojumu Latvijā ieradies arī pats komponists un viņa dzīvesbiedrene un mūza – leģendārā primabalerīna Maija Pļisecka, kuru ar Rīgu saista īpašas atmiņas.

„Manas pirmās viesizrādes mūžā bija Rīgā,” norāda Pļisecka. „Mēs braucām kā uz ārzemēm, lai gan toreiz tās vairs nebija ārzemes. Cilvēki, ielas, arhitektūra, teātri... Te bija arī vēl palikušas skaistas mantas no pirmskara laikiem, kuras mēs pirkām. Īstas Rīgas tasītes, nekur tādas vairs neesmu redzējusi. Un es nopirku šeit ļoti skaistus auskarus, kuros nofilmējos kinofilmā "Anna Kareņina".”

Savukārt Raodionam Ščedrinam Rīgā notikuši pirmie autorkoncerti un ir izveidojusies sadarbība ar daudziem šejienes mūziķiem.

„Visspilgtāk atmiņā iespiedusies sadarbība un radoša draudzība ar jūsu brīnišķīgo Valsts kori „Latvija”, kuru vada Māris Sirmais,” stāsta komponists. „Ar viņu ierakstījām manu liturģiju „Eņģeļa tēls”. Eksistē pieci kompaktdiski ar šo ierakstu – amerikaņu, angļu, vācu, krievu un latviešu varanti, un šis ir labākais."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti