Pa ceļam ar Klasiku

Māris Sirmais par koncertzāli "Latvija": Ar savu aprīkojumu un piedāvājumu tā ir unikāla

Pa ceļam ar Klasiku

Ērģelniece Aija Ziņģīte jubileju svinēs Rīgas Domā

Raimonds Tiguls: Dziedot kopā ar Ventspils večiem, kaut kā to pilsētu patiešām iemīlēju

Raimonds Tiguls: Dziedot kopā ar Ventspils večiem, kaut kā to pilsētu patiešām iemīlēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ventspils koncertzāles "Latvija" atklāšanā pirmatskaņojumu piedzīvos Raimonda Tigula oratorija "Jūras grāmata", kurai libretu rakstījusi Nora Ikstena. Vaicāts, kādi bijuši nosacījumi, saņemot šo pasūtījumu, komponists neslēpj - nosacījumus izvirzījis sev pats: "Apsvērumi bija vienkārši. Lielais notikums ir koncertzāles atklāšana un instruments, kas atrodas koncertzālē. Koncertzāle apbūvēta apkārt ērģelēm – instrumentu karalienei, kā savulaik teicis Mocarts. Tāpēc pirmā ideja bija, ka darbu sākšu ar grandiozu ērģeļu ievadu, uzreiz parādot šī instrumenta iespējas un bagātīgo skanējumu."

Komponists arī stāsta, ka oratorijas nosaukumu abi ar Noru Ikstenu izdomājuši jau pirms diviem gadiem.

"Kopā ar Noru veidojām arī manu iepriekšējo apjomīgāko darbu "Dod, Dieviņi", ko pirms desmit gadiem atskaņoja Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un "Sinfonietta Rīga". Šoreiz abi apvienojāmies darbā ar nosaukumu "Jūras grāmata", ko atskaņos Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un Iveta Apkalna. Būs arī Intars Busulis, kurš, tāpat kā es, ir Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēknis, un pievienosies arī Ventspils kolektīvi - kamerkoris un sieviešu koris "Venda", bet Māris Sirmais visus šos kolektīvus diriģēs. Domāju, ka skanējums būs grandiozs."

Norai Ikstenai ir savs stāsts par Ventspili, varētu teikt – tāds ārpusnieka stāsts, bet kā ar Raimondu Tigulu, kurš Ventspilī mācījies un vairākus gadus šeit pavadījis?

"Tās bija 80. gadu beigas, 90. gadu sākums, un mans Ventspils laiks sakrita ar Latvijas atdzimšanu," stāsta komponists.

"Tie bija spilgti notikumi ne tikai Ventspilī, bet arī valstī kopumā, un arī man kā pusaudzim dzīve tikai sākās. Šis laiks palicis atmiņā ar ļoti piesātinātiem notikumiem. Tad nāca posms, kad uz Ventspili braucu retāk, taču katru reizi, turpbraucot mani pārņēma tādas īpašas sajūtas... Ar Noru ir citādi, viņa ir Ventspils Rakstnieku mājas patronese, un pirms vairāk nekā desmit gadiem ar viņu iepazināmies Rakstnieku mājā "netālu" no Ventspils - Gotlandē, kurp es biju devies ar mūzikas projektiem, bet Nora brauca rakstīt grāmatu par Imantu Ziedoni "Nenoteiktā bija". Abi esam uz viena viļņa. Kādas nelielas korekcijas veicu libretā, bet lielos vilcienos viss palicis tā, kā iecerējām."

Nora Ikstena un Raimonds Tiguls
Nora Ikstena un Raimonds Tiguls

Oratorijai būs vairākas daļas - piemēram, "Cerību jūra" un arī "Mīlestības jūra", ko dziedās Intars Busulis. "Nora, cik saprotu, uzrakstījusi vienu no saviem pirmajiem dzejoļiem, un tas ir veltījums Ventspilij. Ar šo dziesmu šo oratoriju arī noslēgsim."

Vaicāts, kas Tigulam ir Ventspils skaņa, viņš iegrimst pārdomās: "Nevaru sniegt vienu noteiktu atbildi – tā skaņu buķete ir daudz krāsaināka nekā tikai viena asociācija. Jūras skaņa, priežu skaņa, velkoņi, miglas taure... Atceros, kā skolas laikā aizgāju uz Ventmalu, un pēkšņi tur varēja dzirdēt kuģu krāvējus, brīžiem tur veidojās īpaša skaniska ainava. Ejot uz mēģinājumiem korī "Liedags", kas notika "Jūras vārtos", bija jāmēro diezgan garš ceļš, jo dzīvoju Pārventā, uz Tārgales pusi - tas bija pamatīgs gājiens.

Tieši ejot uz vīru kora mēģinājumiem pa vecpilsētas ieliņām un dziedot kopā ar Ventspils večiem, kaut kā to pilsētu patiešām iemīlēju."

Koncertzāles "Latvija" atklāšanas koncertu 25. jūlijā tiešraidē piedāvās Latvijas Radio 3 “Klasika”, bet plkst. 21.15 varēs noskatīties arī LTV1 un Replay.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti