Piecas mūziķa Stinga dziesmas un to iedvesmas stāsti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Mūzikā svarīgākais ir pārsteigums. Ja neesmu pārsteigts pēc četrām piecām dziesmas taktīm, esmu prom! Ja vēlos pārsteigt cilvēkus, man jāpārsteidz pašam sevi. Es nezinu, kas būs tālāk,” saka dziedātājs Stings, kurš ar savu labāko dziesmu programmu “My Songs” šajā vasarā, 10. jūnijā, uzstāsies “Arēnā Rīga”.

“Mūzikas radīšana ir veids, kā saskaros ar kaut ko augstāku par mani. Nedomāju, ka pastāv iespēja, ka tā var sasniegt beigas. Mūzika ir bezgalīga!” sacījis Stings, kas visas karjeras laikā savā mūzikā ar vieglumu savienojis dažkārt pat pretējus mūzikas stilus, parādot, cik daudzveidīga mūzika spēj uzrunāt masu klausītāju auditoriju. Iespējams, tomēr ir viens priekšnosacījums – dziesmai ir vajadzīgs stāsts, un Stings ir meistarīgs stāstnieks!

Stinga dziesmas “Englishman In New York,” “Fields Of Gold,” “Shape Of My Heart,” “Every Breath You Take,” “Roxanne,” “Message In A Bottle” un citas ir kļuvušas par populārās mūzikas “zelta klasiku”, piedzīvodamas neskaitāmas versijas un izskanējušas visdažādākajās klausītāju dzīves situācijās, iemantojot jaunu jēgu. Kādus stāstus patiesībā slēpj šie superhiti? 

“Every Breath You Take”

Lai gan šķiet, ka dziesma “Every Breath You Take” (atrodama “The Police” 1983. gada albumā “Synchronicity”) ir viena no skaistākajām mīlas balādēm, patiesībā mūziķis šo dziesmu uzrakstījis laikā, kad tika šķirta viņa pirmā laulība, un nebūt šo dziesmu neuzskata par mīlestības balādi, gluži pretēji – tā stāsta par apsēstību, greizsirdību un pārspīlētām rūpēm – un, pēc mūziķa domām, noteikti nav  labākā izvēle, piemēram, jaunlaulāto pirmajam valsim. 

 

“Roxanne”

Dziesma “Roxanne”  radīta grupas “The Police” laikā, 1977. gadā viesojoties Parīzē, kur naudas taupīšanas nolūkos grupas mūziķi dalīja vienu viesnīcas istabu. Tuvākajā alejā, rajonā ap viesnīcu, pastaigājās prostitūtas. “Tā bija pirmā reize, kad redzēju prostitūciju uz ielām, un šie naktsputni patiesībā bija skaisti,” iedvesmas avotu skaidroja Stings, dziesmas nosaukumu aizgūstot no Edmonda Rostanda lugas “Cyrano de Bergerac” galvenās varones vārda. 
Šī balāde izcēlās “The Police” repertuārā, kuri tolaik sevi pozicionēja kā postpanka grupu, un “Roxanne” tās tematikas dēļ sākotnēji atteicās spēlēt radio BBC. Taču dziesmu atsaucīgi uzņēma radiostacijas ASV, un šādi “Roxanne” kļuva par nozīmīgu pagrieziena punktu grupas karjerā. 

 

“Message in a Bottle”

Dziesma “Message in a Bottle” atrodama “The Police” 1979. gada albumā “Reggatta de Blanc” un ir starp pašu “The Police” dalībnieku favorītdziesmām. Tā stāsta par vientulības un nošķirtības sajūtu, kas nomāc dziesmas galveno varoni, līdz viņš uzzina, ka savās sajūtās nav viens  – miljoniem cilvēku jūtas līdzīgi. Interesanti, ka, laikam ejot, “Message in a Bottle”  vēstījums tiek izmantots, lai pievērstu uzmanību globālajai sasilšanai un citām ekoloģijas problēmām, kas nodarbina arī pašu Stingu. Mūziķis aktīvi iestājas par cilvēku tiesībām un lietus mežu ekoloģijas saglabāšanu gan ar darbiem, dibinot “The Rainforest Foundations”, gan arī idejas ietverot savā mūzikā kā, piemēram, dziesmā "One Fine Day".

 

“Desert Rose”

Dziesma tapusi 1999. gadā tandēmā ar alžīriešu dziedātāju Čabu Mami (Cheb Mami), kurš bija populārs pasaules mūzikas klausītāju vidū. Abi mūziķi sarakstīja dziesmu par ilgošanos, kuru izpildīja kā angļu, tā arābu valodā. Arī “Desert Rose”  neguva tūlītējus panākumus – 90. gados Stings bija kļuvis par pieaugušo klausītāju dziedātāju, kuru nepazina jaunieši un līdz ar to nespēlēja tādas tolaik ietekmīgas raidstacijas kā MTV. Dziesma par popmūzikas klasiku kļuva, pateicoties Stinga un automobiļu ražotāja “Jaguar” sadarbībai – “Desert Rose” skanēja Jaguar reklāmas klipā. Savukārt Stings arvien vairāk devās pasaules mūzikas virzienā.

 

“The Last Ship”

Lai raksturotu Stinga daudzveidību un stāstnieka dotības, pieminēšanas vērta ir arī 2013. gada albuma “The Last Ship” tituldziesma, kas veltīta Stinga dzimtajai Valsendai (Wallsend) – pilsētai Anglijas ziemeļos –, kas bija slavena ar kuģu būvniecību. Kopš bērnības redzētie milzīgie kuģi uz mūziķi bija atstājuši paliekošu iespaidu. Muzikāli apvienojot tādus stilus kā rokmūzika, džezs, folks un jūrnieku dziesmas, albums piedzīvoja komerciālus panākumus un vēlāk, 2014. gadā, Stings prezentēja mūziklu ar šādu pašu nosaukumu Brodvejā.

2016. gadā Stings izdeva albumu “57th & 9th”, no kura popularitāti iemantoja dziesma "I Can't Stop Thinking About You". 2018. gadā Stings izdeva regeja albumu “44/876” kopā ar 90. gados populāro regeja dziedātāja Šagiju (Shaggy). Albums iekļuva Lielbritānijas pārdotāko albumu TOP 10, kā arī ieguva prestižo “Grammy” kā labākais regeja albums. 2019. gada 24. maijā klajā nāks albums “My Songs”, kurā apvienotas 15 Stinga dziesmas, kas tapušas gan “The Police”, gan solo karjeras laikā, un šīs dziesmas dzirdēsim arī koncertā “Arēnā Rīga”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti