Kultūras ziņas

"Pilsētas sapņi" Rīgas Domā

Kultūras ziņas

Aukstais karš jauno mākslinieku acīm

"Gorā" izskanēs koncerts "Osokins – Bēthovenam"

Pianists Andrejs Osokins solokoncertā pirmatskaņos Kristapa Pētersona jaundarbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

7. maijā pulksten 19.00 tiešraidē no Latgales vēstniecības “Gors” skanēs Andreja Osokina koncerts “Osokins – Bēthovenam”, kurā pianists atskaņos ne vien Ludviga van Bēthovena, Roberta Šūmaņa, Friderika Šopēna un Sergeja Rahmaņinova mūziku, bet arī komponista Kristapa Pētersona Bēthovenam veltītā skaņdarba pirmatskaņojumu, informēja mūziķa pārstāvji.

Šī koncerta norise tika plānota pagājušā gada nogalē, taču ierobežojumu dēļ tas vairākkārt tika pārcelts. Tagad rasta iespēja koncertam izskanēt tiešraidē.

Koncertprogrammas stūrakmeņi ir Ludviga van Bēthovena “Mēnesnīcas sonāte”, kas iedvesmoja daudzus 19. gadsimta komponistus, kuru mūzika arī skanēs koncertā, un Kristapa Pētersona jaundarbs “Mūzika klavierēm”, kas ir radīts īpaši šim notikumam.

Kristaps Pētersons atklāja: “Rakstīt skaņdarbu, kas ir veltījums Bēthovenam, ir ļoti grūts uzdevums ne tikai Bēthovena personības lieluma dēļ, bet arī tādēļ, ka vēlējos savienot viņa un mūsu laikmetus, atrodot Bēthovena fenomenālās personības un mūsu laikmeta saskarsmes punktu. 20. gadsimts ir pierādījis, ka klavieres var spēlēt ārkārtīgi daudzos un dažādos veidos. Tas mani iedvesmoja radīt darbu, kas ir gandrīz tradicionāls no klavieru mūzikas aspekta raugoties, kur spēle uz taustiņiem ir galvenā mūzikas nesēja, bet ko papildināju ar pirkstu un delnas piesitieniem instrumentam. Daudzveidīgie piesitieni klavierēm kā Bēthovena slavenie likteņa klauvējieni ir šis saskarsmes punkts, kurā 21. gadsimts varbūt savijas ar Bēthovena laiku.”

“Kristapa Pētersona jaundarba iestudēšana bija īsts ceļojums mūsdienu mūzikā, kad ir jāspēlē ne tikai uz taustiņiem, bet nepieciešams arī dažādos veidos pieskarties klavieru korpusam, kas veido šī darba daudzdimensionālo struktūru. Tas bija patiešām ļoti liels, sarežģīts un gandrīz neiespējams izaicinājums, bet tagad, tuvplānā iepazīstot Pētersona mūzikas valodu, varu teikt, ka šis ir ļoti ekspresīvs un smalks skaņdarbs. Ceru, ka tas ļoti veiksmīgi papildinās latviešu klaviermūzikas repertuāru,” sacīja Andrejs Osokins.

Tiešsaistes koncerts “Osokins – Bēthovenam” un Andreja Osokina un Kristapa Pētersona saruna būs klausāmi un skatāmi bez maksas “Gora” mājaslapā un koncertzāles kontā “Facebook”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti